Qantas bestudeert ULR-vluchten vanuit Australische oostkust

Qantas bestudeert momenteel of het van start kan gaan met ULR (Ultra Long Range) vluchten vanuit Australië naar Europa. Dat zei chief executive officer Alan Joyce in een interview met Airline Ratings.

De maatschappij verwacht binnenkort een levering Boeing 787-9’s, die hen in staat moeten stellen om vluchten over extra lange afstanden te beginnen. De acht Dreamliners dienen ter vervanging van vijf van de oudere Boeing 747-400’s. Vier ervan worden in het boekjaar 2018 (dat start op 1 juli 2017) verwacht, de overige vier komen het volgende jaar aan. Er zit eventueel ook een bestelling voor A350-900(ULR)’s of de nieuwe Boeing 777-8 aan te komen, klonk het.

De routes waarover het gaat zijn onder meer Perth – Londen Heathrow met de Boeing 787-9 en later ook Sydney – Parijs en Melbourne – Rome. Volgens Joyce had Qantas eerder al bekeken of het geen rechtstreekse vluchten naar Zuid-Europa kon beginnen met haar lagekostendochter Jetstar Airways, maar dat er op dat moment meer winst te halen viel uit vluchten naar Azië. Qantas vliegt wel al zelf naar Londen vanuit Melbourne en Sydney via Dubai.

Niet alleen Europa staat op de radar, maar ook de Verenigde Staten blijft een aandachtspunt. “We praten veel over Europa, maar veel mensen vergeten hoe belangrijk de V.S. zijn voor Qantas. Met de toestellen die we de volgende tien jaar zullen krijgen, zullen we uiteindelijk rechtstreeks naar New York en Chicago kunnen vliegen,” zei Joyce. “Dat betekent dat er veel bestemmingen in de Verenigde Staten met heel wat potentieel terug op de radar zullen komen”.