Air Berlin verkoopt Niki aan Etihad voor 300 miljoen euro

Air Berlin gaat haar aandeel van 49,8 procent in het Oostenrijkse Niki verkopen aan Etihad voor 300 miljoen euro. Dat is een gevolg van de herstructurering die Air Berlin doorvoert om terug gezond te worden. De maatschappij stapelde de voorbije drie jaar al een verlies op van 1,27 miljard euro. Etihad zal met Niki samen met de TUI Group een nieuwe vakantiemaatschappij oprichten.

De Air Berlin Group keurde vandaag de verkoop van haar aandeel van 49,8 procent in het Oostenrijkse Niki aan Etihad goed. Daardoor krijgt de maatschappij zo’n 300 miljoen euro van haar belangrijke aandeelhouder Etihad. Die deal is een gevolg van herstructureringen bij Air Berlin en de joint-venture die Etihad en TUI vorige maand op poten zetten.

Die joint-venture zal een nieuwe Europese vakantiemaatschappij creëren met vliegtuigen van het Duitse TUI Fly (41 B737’s) en het Oostenrijkse Niki (17 Airbussen). Het nieuwe akkoord tussen Air Berlin en Etihad houdt ook in dat voor de verkoop van Niki Air Berlin haar slots naar zuiderse bestemmingen, met uitzondering van Italië, zal overhevelen naar Niki. Air Berlin wil vanaf volgende zomer namelijk focussen op vluchten naar Noord-Europa, Oost-Europa en Italië.

9602108582_318e20552f_o

“We nemen een belangrijke stap voorwaarts in de richting van onze nieuwe strategie. Deze transactie vergemakkelijkt ons model, vermindert onze blootstelling aan seizoensbestemmingen en versterkt onze financiële positie. Stap voor stap transformeren we Air Berlin in een netwerkmaatschappij met focus op binnenlandse en Europese vluchten die onze twee langeafstandshubs in Berlijn en Düsseldorf voeden,” zegt Stefan Pichler, CEO van Air Berlin.

De nieuwe vakantiemaatschappij zal vanaf april 2017 van start gaan met vluchten naar Spanje en Griekenland vanaf steden in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland.

Bron: Air Berlin | Foto: Yannick De Bel