VS verbiedt elektronische apparaten in cabine in acht landen

De Verenigde Staten heeft aan acht landen uit het Midden-Oosten laten weten dat het elektronica groter dan een mobiele telefoon verbiedt in de cabine van luchtvaartmaatschappijen. De getroffen maatschappijen krijgen sinds deze morgen 96 uur de tijd om alle elektronica uit hun cabines te bannen.

Passagiers die met negen luchtvaartmaatschappijen uit Jordanië, Egypte, Turkije, Saudi Arabië, Koeweit, Marokko, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten naar de VS reizen, mogen vanaf zaterdagochtend geen grote elektronische apparaten meer in de cabine meenemen. Alles groter dan een mobiele telefoon moet in de bagage worden ingecheckt.

Daardoor kunnen passagiers die met Royal Jordanian, Egyptair, Turkish Airlines, Saudi Arabian Airlines, Kuwait Airways, Royal Air Maroc, Qatar Airways, Emirates en Etihad geen laptops, tablet’s en camera’s meer als handbagage meenemen. Al deze elektronische apparaten moeten worden ingecheckt in de ruimbagage.

De VS wil daarmee vermijden dat bommen zouden verstopt kunnen worden in elektronische apparaten die meereizen in de cabine. Het Amerikaans departement voor Binnenlandse Veiligheid neemt de maatregel nadat de voorbije twee jaar in Egypte en Somalië al vliegtuigen tijdens de vlucht door explosieven werden neergehaald en de terroristische aanslagen op luchthavens in Brussel en Istanboel.

Hoelang de maatregel van kracht blijft, is niet bekend.

Bron: BBC