Belgische luchtvaartmaatschappijen moeten 19 miljoen euro overheidssteun terugbetalen

De drie Belgische luchtvaartmaatschappijen die in 2014 voor 19 miljoen euro aan overheidssteun kregen, moeten dat bedrag nu terugstorten aan de Belgische overheid. Dat staat in het Belgisch Staatsblad dat vandaag verscheen. De beslissing werd genomen omdat enkele lowcostmaatschappijen toen een klacht indienden bij Europa omdat ze vonden dat de toelage oneerlijk was.

Elke maatschappij die in 2012 minstens 400.000 vertrekkende passagiers vanaf Brussels Airport vervoerde, kreeg in 2014 een onrechtstreekse toelage van de overheid. In totaal kwam het bedrag toen uit op 19 miljoen euro dat verdeeld werd onder Brussels Airlines, TUI fly en Thomas Cook Airlines Belgium. Die steun werd gegeven via Brussels Airport Company, dat het bedrag toen kreeg als toelage ‘voor de ondersteuning van infrastructuur inzake beveiliging’. Dat bedrag zou drie jaar lang elk jaar worden uitgekeerd, maar dat gebeurde niet.

De in België actieve lowcostmaatschappijen Ryanair en Vueling trokken naar Europa met de klacht dat zo’n toelage oneerlijk is. De Europese Commissie leek hen gelijk te geven omdat de maatregel discriminerend is aangezien maar drie maatschappijen er van gebruik konden maken. Ook het feit dat het passagiersaantal gebaseerd werd uit cijfers van 2012 zit de Commissie hoog aangezien er nog maatschappijen zijn die in de periode van de staatssteun ook meer dan 400.000 passagiers per jaar vanaf Brussel vervoerden. Een definitieve beslissing is echter nog niet genomen.

Toch beslist de overheid nu om het in 2014 uitgekeerde bedrag terug te laten betalen door Brussels Airport Company, en dus onrechtstreeks door Brussels Airlines, TUI fly en Thomas Cook. “De in het kader van het koninklijk besluit van 7 januari 2014 tot toekenning van een toelage aan Brussels Airport Company, houder van de exploitatielicentie van de Luchthaven Brussel-Nationaal, voor de ondersteuning van infrastructuur inzake beveiliging toegekende toelagen worden ten laatste op 31 maart 2017 terugbetaald aan de federale overheid,” zo luidt het in het Staatsblad. De luchthaven zal ook rente moeten betalen op het geleende bedrag.

Brussels Airlines kreeg in 2014 het grootste deel van het bedrag, 16,9 miljoen euro om precies te zijn. De constructie was indertijd dan ook opgezet omdat de maatschappij de onfaire concurrentie met Ryanair aankaartte, die de overheid erkende en wou wegwerken door een toelage te geven. Brussels Airlines vindt dat Ryanair oneerlijke concurrentie is doordat de maatschappij de sociale lasten in Ierland betaalt in plaats van België.

Bron: Belga, Belgisch Staatsblad