Ook Lufthansa gaat staken: 22-25 februari

Ook de piloten van de Duitse luchtvaartmaatschappij zullen staken en volgen daarmee het voorbeeld van enkele van hun collega’s bij andere maatschappijen. Tussen 22 en 25 februari wordt er grote hinder verwacht voor alle mainline Lufthansa-vluchten, maar ook de piloten van de vrachtdivisie van de maatschappij, Lufthansa Cargo, zullen meedoen aan de acties. De vorige grote pilotenstaking bij Lufthansa dateert van 2001, toen ze drie dagen het werk neerlegden.

© Michael Ziem – airliners.net

De staking die gepland staat voor volgende week, heeft vooral te maken met het feit dat Lufthansa meer en meer vluchten uitbesteedt aan zowel binnen- als buitenlandse dochtermaatschappijen. De piloten vinden dat de hun collega’s bij maatschappijen als Lufthansa Cityline, Germanwings, maar ook Brussels Airlines, Swiss, bmi e.d. hun werk afnemen omdat ze goedkoper blijken te zijn. De onderhandelingen daarover tussen Cockpit, de vakbondsorganisatie, en het bestuur sprongen in december af.

Ze waren er dan ook niet mee gediend dat Lufthansa 4500 personeelsleden wil laten afvloeien. Cockpit zegt dat de werkzekerheid bij mainline Lufthansa-personeel gegarandeerd moet worden en overnames van andere luchtvaartmaatschappijen dit niet in het gedrang mogen brengen. Omdat hun eis voor werkzekerheid niet voldoende is om te staken, stellen ze ook een eis voor loonsopslag (+6,4%), maar die zijn ze bereid te laten vallen als aan andere voorwaarden voldaan wordt.

© Jonathan Zaninger – airliners.net

Maandag (22 februari) om middernacht gaat de staking in en die zal volgens de laatste informatie vier dagen duren. Tussen maandag en donderdag zullen dus veel, zo niet alle, vluchten van Lufthansa, Lufthansa Cargo en ook Germanwings, afgelast worden. De luchtvaartmaatschappij tracht hierop te anticiperen door de getroffen passagiers om te boeken op andere luchtvaartmaatschappijen.

Wie voor 18 februari een ticket geboekt heeft voor afreis tussen 22 en 25 februari, kan dat gratis omboeken bij Lufthansa. Ze doen dit uiteraard enkel als de luchthavens van vertrek en aankomst dezelfde blijven, en de afreisdatum van het nieuwe ticket moet ook voor 31 maart liggen. Voor binnenlandse vluchten geldt ook een regeling met de trein. Passagiers kunnen hun Lufthansa-ticket gratis annuleren en mogen nadien hun treinticket binnenbrengen bij de maatschappij, die hen zal vergoeden.

© Jeff Milner – airliners.net

Als u een ticket hebt bij Lufthansa voor afreis tussen 22 en 25 februari, raden wij u aan contact op te nemen met het Lufthansa-bureau voor informatie en reservaties, dat u kan bereiken op het nummer 070 35 30 30.