Budgetmaatschappij Wind Jet is uitgeblazen

De Italiaanse lagekostenmaatschappij Wind Jet riskeert haar vlieglicentie kwijt te geraken. Het bedrijf heeft zondag (12 augustus) immers alle vluchten geschrapt en daardoor kan de nationale luchtvaart- autoriteit ENAC de AOC (Air Operator’s Certificate) intrekken. Honderden passagiers zijn als een gevolg van de opschorting ook gestrand op hun bestemming. De ENAC heeft daarom een crisiscel opgericht om de getroffen reizigers alsnog thuis te krijgen.

Er waren al een tijdje onderhandelingen aan de gang met Alitalia over een eventuele overname, maar vorige week sprongen die af. Volgens Alitalia kon Wind Jet niet genoeg documentatie voorleggen om duidelijkheid te scheppen over haar financiële situatie en kon AZ bijgevolg geen goeie inschatting van het bedrijf maken. Sindsdien werden heel wat vluchten geschrapt en kreeg de maatschappij op 10 augustus al een waarschuwing van de ENAC.

© Yury Stepanov – airliners.net

Zo werd er gedreigd om met ingang van 13 augustus (vandaag, nvda) de vlieglicentie in te trekken, tenzij de vluchtuitvoering verzekerd kon worden. Wind Jet krijgt nu nog een laatste kans en moet snel een gedetailleerd noodplan op poten stellen dat het mogelijk maakt om terug volledig operationeel te worden, door vliegtuigen te leasen van andere luchtvaartmaatschappijen of passagiers om te boeken op vluchten van concurrenten.

Verder werd Wind Jet ook verplicht om alle afhandelaars en andere service providers onmiddellijk te betalen. Als dat niet gebeurt, zal de ENAC geen vertrekken meer toelaten. De luchtvaartmaatschappij mag ook geen nieuwe tickets meer verkopen totdat de operaties weer op een degelijke manier uitgevoerd worden. Of dat überhaupt zal gebeuren is nog maar de vraag, want de website is intussen al offline gehaald. Het lijkt er dus op dat Wind Jet haar laatste adem heeft uitgeblazen.

Wind Jet vloog met een gemengde vloot van elf Airbus A319’s en A320’s en was korte tijd actief op Brussels Airport.