Update: Air Berlin en Niki begin 2012 in Oneworld

Het Duitse Air Berlin zal in de komende jaren een volwaardig lid worden van Oneworld-alliantie. Dat heeft Oneworld maandag (26 juli) zelf bekendgemaakt via haar website. Verdere details werden dinsdag (27 juli) gegeven op een persconferentie in Berlijn. De datum voor de definitieve toetreding is vastgepind op begin 2012, net voor de opening van de nieuwe Brandenburg International Airport in Berlijn.

Maandag werd in Berlijn een zogenaamd Memorandum of Understanding (MoU) getekend tussen Oneworld en Air Berlin en een formeel lidmaatschap wordt binnenkort getekend, zo vernamen we uit de persmededeling. Door de toetreding van Air Berlin in Oneworld, zal ook Niki – de lowcostmaatschappij waarvan Air Berlin 50% in handen heeft – een affiliate member van de alliantie worden.


© Jorge Abreu – airliners.net

Air Berlin is een grote speler in de Europese luchtvaartmarkt en had in 2009 zo’n 160 bestemmingen in 40 landen, met bijna 600 dagelijkse vertrekken. De maatschappij vervoerde datzelfde jaar 28 miljoen passagiers en dat bracht hen een omzet van 3,2 miljard euro op. In juli 2010 telt de vloot 165 vliegtuigen – als we Niki er bij rekenen – en vliegen beide maatschappijen gezamenlijk naar 168 bestemmingen.

“Wanneer Air Berlin een deel van Oneworld wordt, zullen haar klanten toegang krijgen tot een ongeëvenaard wereldwijd netwerk. De luchtvaartmaatschappij voegt 75 bestemmingen tot aan het routenetwerk en vergroot het aantal bestemmingen in de alliantie tot bijna 900 in 150 landen. Samen telt de alliantievloot dan meer dan 2.500 vliegtuigen, die per dag 9.500 vluchten uitvoeren en 340 miljoen passagiers per jaar vervoeren”.

Leden van het topbonus frequent flyer programme van Air Berlin zullen ook mijlen kunnen verdienen en inruilen op alle vluchten van elk van de 13 andere maatschappijen in de alliantie. De hoogste statushouders kunnen terecht in de meer dan 550 lounges wereldwijd. Omgekeerd kunnen ook statushouders van alle andere Oneworldmaatschappijen terecht bij Air Berlin voor het verzamelen en uitgeven van mijlen.


© Jussi Keitunen – airliners.net

Als een beginpunt in de implementatie van Air Berlin binnen de Oneworld alliantie, zal de Duitse luchtvaartmaatschappij partnerships aangaan met andere leden van de alliantie. Met American Airlines en Finnair zijn die al op poten gezet en die overeenkomsten (o.a. codesharing) gaan al in vanaf deze winter. Overeenkomsten met sponsor British Airways en Iberia staan nog op de agenda en volgen binnenkort.

2010 is het jaar van de uitbreiding bij Oneworld. Het Indiase Kingfisher werd in juni aanvaard als toekomstig lid en in de komende maanden moet de toetreding van het Russische S7 Airlines afgerond worden. Vorig jaar in november trad Mexicana nog toe en dit jaar zullen British Airways en Iberia hun fusie volmaken. Deze maand nog ontvingen American Airlines, British Airways, Iberia, Finnair en Royal Jordanian toestemming voor een nauwere transatlantische samenwerking.

Laatste update: 27/07/2010 14:35
Avatar courtesy of Frank Unterspan