Air France wil één grote regionale divisie

Zoals vele luchtvaartmaatschappijen tegenwoordig, heeft Air france ook een uitgebreid en gedetailleerd herstructureringsplan om de operaties efficiënter te laten verlopen. In het kader van dat “Transform 2015”-plan wil de maatschappij drie van haar regionale dochters laten fusioneren tot één grote regionale divise. Brit Air, Régional en Airlinair zullen onder één merk opereren, dat in januari bekendgemaakt zal worden en in april de operaties zal starten, zei Air France.

© Francois Xavier Simon – airliners.net

Door de herstructurering zal het aantal vliegtuigen echter met zeven afnemen en zullen er 64 jobs bij de piloten verloren gaan. Volgens Air France zullen er evenwel geen naakte ontslagen vallen. Het plan moet de luchtvaartmaatschappij ongeveer twintig procent efficiënter maken en moet ervoor zorgen dat er na jaren van verlies weer eens winst gemaakt kan worden. In het boekjaar 2011 eindigde de AF/KLM-groep zo’n 350 miljoen euro in het rood.

Volgens Air France zal de nieuwe regionale divisie zich snel kunnen aanpassen aan de veranderingen in de markt en acties van concurrenten. Ze zou ook veel competitiever zijn voor zowel zaken- als toeristenverkeer. In 2013 zal de regionale tak van de luchtvaartmaatschappij een vloot van 86 toestellen hebben. Dat zijn er zeven minder dan nu het geval is, maar er zullen wel meer zetels beschikbaar zijn. De vakbondsonderhandelingen over het jobverlies beginnen eind deze maand.

Avatar courtesy of Jonathan Le Gall