Poch aangehouden ‘dankzij’ prinses Máxima

Julio Poch, de Transavia-piloot die maandag werd aangehouden op de luchthaven van Valencia, heeft dat wellicht te danken aan prinses Máxima. Hij werd door zijn collega’s overgedragen aan de politie nadat hij tijdens een restaurantbezoek in Bali de Argentijnse junta verdedigde en met fierheid over de uitvoering van de ‘dodenvluchten’ sprak.

In de periode tussen 1976 en 1983 werd Argentinië geregeerd door de strenge dictator Jorge Rafael Videla. Hij was bijzonder achterdochtig en tegenstanders van het rigoureuze beleid van de man werden zonder pardon geëxecuteerd. Videla beschikte daarvoor naar eigen zeggen over een uitstekend middel: zijn eigen luchtmacht. De opposanten werden verdoofd of gedrogeerd, waarna ze met enkele tientallen tegelijk in een vliegtuig van de luchtmacht werden gezet. Vervolgens vloog men richting Atlantische Oceaan, alwaar ze overboord werden gegooid. Volgens de Argentijnse regering kwamen zo 11000 mensen om, volgens mensenrechtenorganisaties ligt dat aantal echter veel hoger. Zij schatten het op 30000.


© De verdachte piloot Julio P. in de cockpit bij zijn 20 jarig jubileum. Foto GPD, parool.nl

Julio Poch was één van de luchtmachtpiloten die deelnam aan het programma van de zogenaamde ‘dodenvluchten’. Hoewel op een proces in Duitsland werd vastgelegd dat de meesten onder de piloten dit onder dwang (en met doodsbedreigingen) deden, zou Poch hieraan vrijwillig hebben meegewerkt. Dat vertelt een hoge Argentijnse ambtenaar van justitie. De Argentijnse autoriteiten kwamen hem op het spoor nadat ze door collega’s van de man op de goede weg waren geholpen. Enkele Argentijnse kranten konden verslagen bemachtigen van gesprekken tussen die piloten en onderzoeksrechter Sergio Torres. De rapporten dateren van december 2008 en de meeste info komt van een etentje eind 2007.

Bijna 2 jaar geleden was Poch met enkele collega-vliegers te gast in Bali en op een bepaalde avond dineerden ze in restaurant Gado Gado. Op dat moment zou Poch aan zijn beroepsgenoten zijn betrokkenheid aan de dodenvluchten hebben bekend. “Om precies te zijn vertelde hij dat mensen levend uit zijn vliegtuig werden gegooid met als doel hen te executeren,” zo klonk het.

“Hij was er fier op. Je zag het in zijn gezicht, in zijn wreedheid.”
– collega-gezagvoerder Transavia

De aanleiding voor het aansnijden van dat onderwerp kwam er volgens een andere piloot nadat men over de verloving van prins Willem-Alexander met Maxima Zorreguieta begon te spreken. Even later nam de conversatie een andere wending en kwam men terecht bij de vermeende rol die haar vader Jorge had gespeeld in de periode van de Argentijnse junta. Zorreguieta was tijdens de militaire dictatuur minister van Landbouw en Poch had zijn tafelgenoten voorgehouden “dat we een vertekend beeld van die tijd hadden”. Hij ging verder met het goedpraten van de dodenvluchten als vorm van berechten “omdat het allemaal linkse terroristen waren”. “De getroffenen moeten niet klagen, want ze wisten dat hun zonen en echtgenoten terroristen waren”.

“De getroffenen moeten niet klagen, want ze wisten dat hun zonen en echtgenoten terroristen waren”
– Julio Poch

Tot dan toe waren er nog geen aanwijzingen of bewijzen tegen hem, maar naar aanleiding van die gesprekken (die dus in december 2008 plaatsvonden) werd in maart van dit jaar een internationaal arrestatiebevel voor de man uitgevaardigd, dat in Spanje werd bekrachtigd. Een Argentijnse ambtenaar verklaart aan de Volkskrant dat er de komende dagen een uitleveringsbevel komt.


© Julio Alberto P. bij zijn arrestatie op het vliegveld van Valencia. Foto EPA, parool.nl

Het Nederlandse Openbare Ministerie voerde donderdag (24 september) ook een huiszoeking uit in de woning van Poch in Zuidschermer. Tijdens die huiszoeking werd zijn dienstwapen uit zijn tijd als marinepiloot in beslag genomen. Er komt dus nog een aanklacht voor verboden wapenbezit bij. Verder wil de Recherche weten hoe de man jarenlang door de pilotenscreening van de AIVD is geraakt.