Ethiopische piloot kaapt Boeing 767 in Genève

Vanmorgen vroeg is een toestel van Ethiopian Airlines (vlucht ET702) dat onderweg was van Addis Abeba (Ethiopië) naar Rome gekaapt. De dader was niet voor de hand liggend, het was immers de copiloot die onrechtmatig controle over het vliegtuig had. De 34-jarige man voelde zich bedreigd in zijn thuisland en wou politiek asiel aanvragen in Zwitserland. Toen de gezagvoerder boven Soedan naar het toilet ging, sloeg hij zijn slag en sloot zich op in de cockpit.

Om tien over elf gisteravond (Belgische tijd) activeerde de man de code 7500 op de transponder van de Boeing 767-300ER (ET-AMF). Daar deze code in te voeren, krijgt de verkeersleiding onmiddellijk een melding van unlawful interference (vrij vertaald: gekaapt) op hun scherm. Vervolgens vloog de copiloot de geplande bestemming Rome voorbij en zette koers richting Zwitserland. Toen duidelijk werd dat het einddoel Genève was, werd die luchthaven preventief gesloten.

FR© Flightradar24

Enkele lijnvluchten met bestemming Genève moesten noodgedwongen uitwijken naar Zürich, terwijl de Ethiopische Boeing op 7.000 voet boven de luchthaven bleef cirkelen. Aan de lokale verkeersleiding liet de piloot annex kaper weten dat hij niet zou landen vooraleer hem asiel werd verleend. Ondertussen werden ook gevechtsvliegtuigen op het toestel afgestuurd om het naar de grond te begeleiden. Na ongeveer een half uur (om 6.02 uur lokale tijd) landde de 767 in Genève, waar het werd opgewacht door de politie en noodhulpdiensten.

Na de landing verliet de kaper het vliegtuig via het cockpitraam, en werd snel gearresteerd. Het toestel werd onderzocht, alsook alle 202 passagiers en omstreeks kwart over acht werd de luchthaven weer geopend. Niemand raakte gewond, maar de inzittenden kregen wel medische en psychologische bijstand. Volgens een persbericht van Ethiopian Airlines is iedereen in veiligheid gebracht.

reuters© Reuters

Dit is het tweede geval van (poging tot) kaping in amper twee weken tijd. Vorige vrijdag (7 februari) werd een Boeing 737 van het Turkse Pegasus bijna gekaapt tijdens een vlucht van Kharkov (Oekraïne) naar Istanboel. Een Oekraïense man beweerde toen een bom in het bagageruim van het toestel te hebben en eiste dat de bemanning uitweek naar Sochi, waar op dat moment de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen plaatsvonden.