Piloten die vergaten te landen worden ontslagen

Twee piloten werden bij Northwest Airlines ontslagen nadat ze waren vergeten te landen. De piloten die een vlucht naar Minneapolis vlogen, zagen pas 200 kilometer voorbij de luchthaven van die stad hun fout in.


© Co Van Den Heuvel Delta fuseerde niet lang geleden met Northwest

Woensdagnacht vond dit vreemde incident plaats. De gezagvoerder en de copiloot van Northwest Airlines vlucht 188 op weg naar Minneapolis waren zo verwikkeld in een bezigheid op hun laptops dat ze vergaten te landen en 78 minuten te ver doorvlogen. In die tijd vergaten ze tevens de luchtverkeersleiding te contacteren en te antwoorden. Deze laatste verdacht de vlucht al van een kaping en lichtte het leger in. Deze bracht zijn straaljagers, die voor dat soort taken dag en nacht klaar staan, in orde maar ondernamen gelukkig nog niets. Zoals eerder gezegd zagen de piloten uiteindelijk hun fout in, keerden terug en landden alsnog in Minneapolis. Eén van de getuigen meende zelfs dat een passagier eerst naar de ontstane vertraging vroeg, waarop een crewlid de piloten om uitleg ging vragen.


©Ronald Vermeulen

Hoewel het haast niet te geloven is dat iets dergelijks gebeurt, blijkt het geen losstaand feit te zijn. Het zou een fout zijn waar elke piloot wel een beetje voor vreest:

Een aantal voorbeelden van dergelijke ongevallen
– Vorig jaar vielen beide piloten in een vliegtuig van ‘Go!’ een dochtermaatschappij van Mesa Airlines in slaap tijdens een vroege vlucht van Honolulu naar Hilo (beide Hawaii). Ze werden uiteindelijk door de radio-oproepen wakker.
– Een jaar daarvoor stortte vlucht 3407 van Continental nabij Buffalo neer in open veld. 49 passagiers lieten hierbij het leven. Bij nader onderzoek bleek dat de piloten afgeleid waren door een gesprek en vermoeidheid.
– In april 2007 strandde vlucht 4712 van Pinnacle Airlines naast de runway in Traverse City (Michigan). De NTSB (National Transportation Safety Board) concludeerde dat de piloten eigenlijk niet hadden mogen landen volgens de weersvoorspellingen maar eveneens vermoeid en afgeleid waren. De commandant zou er net zijn 14de werkuur van de dag op hebben zitten.

Volgens diezelfde NTSB zou vermoeidheid en afleiding de laatste 20 jaar voor minstens 10 dodelijke ongelukken in de luchtvaart hebben geleid. Zonder doden waren 260 ongelukken hieraan te wijten. Er werden sinds 1990 al enorm veel acties tegen vermoeidheid, maar vooral tegen afleiding in de cockpit ondernomen. Zo bestaat er een regel die zegt dat piloten nooit langer dan 8 uur mogen vliegen, en nooit meer dan 16 wanneer men het grondwerk erbij telt (preflight). In die 8 uur mogen maximum 8 starts en landingen gebeuren. De kans is groot dat dit voorval voor nieuwe wetten en regels zal zorgen.