Jetairfly gaat vliegen voor Congolese ECAir

Vanaf vanaf volgend jaar zal Jetairfly vluchten uitvoeren voor het Congolese ECAir, Equatorial Congo airlines. Dat bevestigen verschillende bronnen binnen het bedrijf. Het zou gaan om twee B737-300’s en twee B737-700’s. Momenteel vliegt ECAir met Zwitsers geregistreerde toestellen van Privatair. Daarmee ontloopt de maatschappij de Europese zwarte lijst waardoor het ook vluchten naar Europa kan uitvoeren. Nu zou een deel of het volledige contract overgaan van Privatair naar Jetairfly.

ECAir is de flag carrier van Congo met als basis de Congolese hoofdstad Brazzaville en ging in 2011 van start. De maatschappij heeft geen eigen toestellen en leaset alles van het Zwitserse Privatair. Dat doet ze onder meer om de Europese zwarte lijst te ontlopen.

Net zoals bij de Democratische Republiek Congo staan alle Congolese maatschappijen automatisch op de zwarte lijst. Daardoor kunnen ze geen vluchten naar Europa uitvoeren. Door toestellen van Privatair te gebruiken (B737’s, B757’s en B767), kon ECAir zo twee jaar geleden vluchten opstarten naar Parijs CDG.

De huur van de toestellen van Privatair gebeurt onder een zogenaamde ACMI-lease. Daardoor zijn de toestellen, crews, onderhoud en verzekering allemaal voor rekening van Privatair.

© Genevaspotting

Maar vanaf volgend jaar zou Jetairfly twee B737-300’s en twee B737-700’s op de eigen AOC (Air Operator’s Certificate) zetten. De toestellen zullen dan ook een Belgische OO-registratie krijgen. Dat betekent dat Jetairfly zelf voor crews en onderhoud moet zorgen. Daarom is de maatschappij momenteel op zoek naar onder meer piloten en cabin crew die bereid zijn om te vliegen vanaf ECAir’s basis in Brazzaville.

Wat er met de langeafstandsvliegtuigen gaat gebeuren is nog niet duidelijk. ECAir beschikt momenteel over zes toestellen van Privatair: 2x B737-300’s, 2x B757-200’s, 1x B737-700 en 1x B767-300.

Achter de opstart van ECAir zit ook de hulp van Lufthansa Consulting, een tak van de Lufthansa Group. Lufthansa Consulting heeft mee het businessplan van de maatschappij uitgetekend en helpt ECAir om aan alle internationale veiligheidsstandaarden te voldoen.

ECAir vliegt momenteel op 3 binnenlandse steden in Congo, Cotonou, Douala, Dubai en Parijs.