FedEx en TNT Express akkoord over overname

Vrachtspecialist FedEx heeft een voorwaardelijk akkoord gesloten over de overname van TNT Express. Het nieuws komt twee jaar nadat een gelijkaardig overnamebod van UPS afgeketst werd. Om in regel te zijn met de eigenaarswetgeving opgelegd door de Europese Commissie, zal een deel van de luchtvaartactiviteiten van TNT Express afgestoten worden. FedEx biedt uiteindelijk acht euro per aandeel, en beoordeelt de waarde van TNT op 4,4 miljard euro.

tnt-smart© TNT

Volgens TNT Express heeft haar Raad van Bestuur de aandeelhouders “niet unaniem” aanbevolen om het bod te aanvaarden, maar onder andere PostNL – dat een belang van bijna vijftien procent heeft – steunt de overname. Daardoor heeft de deal een “grote kans op slagen”, klinkt het. Eerder had ook UPS al een poging gedaan om TNT Express in te lijven, maar de Europese Commissie stak toen een stokje in de wielen op basis van monopolievorming.

FedEx en TNT zeggen dat ze er “vertrouwen” in hebben dat de samenwerking door de mededingingsautoriteiten zal worden goedgekeurd. In de overeenkomst tussen beide partijen staat dat de hub die TNT Express in Luik heeft zal worden behouden als een “aanzienlijke operatie”. De transactie zou in de eerste helft van 2016 volledig moeten worden afgerond, klinkt het in een mededeling.

Avatar courtesy of Dennis Muller