Brussels Air Museum: pareltje in hartje Brussel

Vergane glorie denk je? Misschien heb je wel gelijk. Iedereen is er wellicht ooit wel eens geweest: het Brussels Air Museum. Op uitstap met de school, de jeugdbeweging of met de vereniging. Ook voor mij was het zeker 15 jaar geleden sinds mijn laatste bezoek. Tijd om eens terug te gaan en herinneringen op te snuiven.

Toegegeven, ik hou van Brussel. Ik kan het niet meteen benoemen, maar ik heb een band met Brussel. Mogelijk ligt het aan de multiculturele samenleving, de enorme samenvloeiing van erg uiteenlopende soorten en type mensen. Een smeltkroes van culturen, talen, ideeën, … Erg divers. Hoe Brussel de afgelopen jaren is geëvolueerd, zo hard is het museum al die tijd niet veranderd. Eerlijk is eerlijk, er zijn een aantal nieuwe toestellen, waaronder een Seaking (bekend uit het televisieprogramma Windkracht 10), maar in essentie is er weinig aangepast. Tóch is het de moeite om hiervoor naar Brussel af te zakken. Niet alleen is het museumbezoek an sich een prachtige ervaring én omgeving, het is bovendien gratis toegankelijk.

DSC_2900 select-3

Mijn grootste besef tijdens het wandelen doorheen de gangen en langs de verschillende toestellen is hoe snel en hoe hard de luchtvaartsector is gevormd. Op een goede 100 jaar tijd zijn we geëvolueerd van vliegtuigen op wielen, die nog het meeste doen denken aan de banden van een brommer, naar volautomatische toestellen die meer dan 850 passagiers kunnen vervoeren. Erg fascinerend, het museum gooit je immers letterlijk in het verleden. En net die ervaring maakt een bezoek meer dan de moeite waard.

Mijn pronkstuk in het museum is beslist de Sabena Caravelle OO-SRA, afgeleverd op 14 januari 1961 en uit dienst gehaald op 3 augustus 1974. Drie jaar later, in 1977 werd het toestel toegevoegd aan de collectie van het Brussels Air Museum. Ook de legendarische DC-3 Dakota is een paradepaardje en legendarisch in de geschiedenis van de luchtvaart.

Heb je na een bezoek genoeg van de vliegtuigen? Geen nood: voor wie interesse heeft in auto’s, aan de overzijde (de andere boog van het Jubelpark) bevindt zich het Autoworld museum, met een collectie van meer dan 250 legendarische auto’s. Ook maakt het Brussels Air Museum zelf onderdeel uit van het Koninklijk Legermuseum dat je meteen kan bezoeken. Bovendien kan je vanuit dit museum ook gratis naar de top van de triomfboog, met een indrukwekkend uitzicht over Brussel en de hele omgeving. Met wat geluk en goed weer zie je ook de aankomende vliegtuigen op approach naar Brussel RWY01 in de verte voorbijvliegen.

Hoe geraak je er?
Neem de trein tot in Brussel Centraal, zeker als je van een goede wandeling houdt. Je kan langs de kunstberg de trappen omhoog nemen, om vervolgens langs de Europese instellingen uit te komen in het Jubelpark. De iets minder mobiele mensen kunnen steeds de trein nemen tot Brussel Schuman, of de metro tot station Merode. Een auto kan je in de omgeving iets moeilijker kwijt.

Meer informatie kan je terugvinden op de website van het Brussels Air Museum: http://airmuseum.be

DSC_2901 select-4 DSC_2902 select-5DSC_3047 select-19_DxOMeer foto’s kan je ontdekken op onze flickr account flightlevelbe.

Foto: David Spinnael