Tiendaagse staking bij piloten TAP morgen van start

De piloten van TAP Portugal en haar partner Portugalia zullen vrijdag (1 mei) hun aangekondigde tiendaagse staking beginnen. Ze doen dat omdat ze het niet eens zijn met de manier waarop hun luchtvaartmaatschappij geprivatiseerd wordt. De staking zal naar verluidt zeventig miljoen euro kosten en men verwacht dat de vliegoperaties ernstig verstoord zullen worden.

Een arbeidsrechtbank heeft wel een minimumdienstverlening bevolen, waardoor tijdens de staking toch nog vluchten van het Portugese vasteland naar de Azoren, Madeira, Angola, Mozambique en zeven Europese steden uitgevoerd zullen worden. Voorlopig staan de vluchten tussen Lissabon en Brussels Airport nog steeds als normaal gepland. TAP Portugal heeft vier vluchten per dag tussen beide hoofdsteden.

tap-portugalWikimedia Commons

“Het ziet er naar uit dat de staking door zal gaan, ze is tot nog toe nog niet geannuleerd door de vakbond,” zei Isabel Palma, een woordvoerder van TAP. “De vluchten die in de minimumdienstverlening zijn opgenomen, zullen zoals gepland uitgevoerd worden. Daarenboven doet TAP er alles aan om ook de andere vluchten zo goed mogelijk met de beschikbare middelen uit te voeren”. Over het privatiseringsproces werd niets gezegd.

De Portugese flag carrier leed in 2014 een verlies van 46 miljoen euro, tegenover een winst van 34 miljoen een jaar eerder. Het is het eerste verlies na vijf jaren winstgevendheid. Onvoorziene omstandigheden zoals vertragingen in het afleveren van toestellen, stakingen en een aantal operationele problemen zouden de maatschappij 108 miljoen euro aan extra kosten opgeleverd hebben.

Bron: Air Transport World