KLM snijdt komende winter in haar capaciteit

Komend winterseizoen zal KLM snijden in de capaciteit. Dat maakt de maatschappij gisterenavond (woensdag) bekend. Het aantal frequenties op tien Europese bestemmingen wordt verminderd en ook naar Afrika, Japan en Brazilië beperkt KLM het aantal vluchten. Dat moet het financiële resultaat van KLM verbeteren.

De geplande groei van KLM deze winter moet plaatsmaken voor een capaciteitsvermindering op een aantal bestemmingen. Concreet gaat het over zo’n half miljoen stoelen minder gedurende het ganse winterseizoen dat loopt van eind oktober tot eind maart.

Zo wordt het aantal vluchten naar tien Europese bestemmingen deze winter teruggebracht. Verder zullen er ook minder vluchten zijn naar Brazilië, Afrika en Japan. Om welke bestemmingen het precies gaat, is nog niet bekend.

14547206411_35b9b0bdd9_o

De vermindering van het aanbod is te wijten aan de inkomsten die onder druk staan bij KLM. De maatschappij moet bezuinigen en één van de middelen is het afsluiten van nieuwe cao’s met het personeel van KLM. Het cabine- en grondpersoneel stemde al in met een nieuwe cao, maar bij de piloten kon KLM tot nog toe niet tot een akkoord komen.

Door het uitblijven van een nieuwe cao om de productiviteit van al haar personeelsleden te verhogen, ziet KLM zich nu genoodzaakt om kosten te besparen door middel van het schrappen van frequenties op bestaande routes.

Air France-KLM heeft de voorbije vier jaar al zware jaarverliezen moeten verwerken en probeert terug aan zwarte cijfers te geraken. Daar zijn zware besparingen voor nodig met duizenden ontslagen, het schrappen van een aantal bestemmingen en het uitstellen van de levering van nieuwe toestellen.