B&H Airlines negentig dagen aan de grond

Het Directoraat-Generaal der Luchtvaart van Bosnie (BDHCA) heeft meegedeeld dat het Air Operator Certificate van B&H Airlines voor negentig dagen werd ingetrokken. Tot en met 30 september mag de maatschappij dus niet meer vliegen. Wellicht tekende het BHDCA daarmee het doodvonnis van de airline.

B&H Airlines heeft al langer te maken met financiële moeilijkheden. De laatste commerciële vlucht dateert zelfs al van begin juni, de maatschappij bestond dus enkel nog op papier. De Bosnische overheid is de enige aandeelhouder in de maatschappij en slaagde niet in de vele pogingen op B&H Airlines vrij te krijgen van schulden. Die bedragen op dit moment bijna twaalf miljoen euro, grotendeels te betalen aan het Oostenrijkse leasingbedrijf dat twee ATR’s leverde.

Eerste minister Fadil Novalic heeft al aangegeven dat de overheid vooral geïnteresseerd is in een scenario waarbij B&H Airlines verplicht failliet verklaard wordt, zodat een nieuwe luchtvaartmaatschappij opgericht kan worden. Op dit moment is Icar Air de enige actieve airline in Bosnië, met vluchten vanuit Sarajevo naar verschillende Italiaanse bestemmingen langs de Adriatische kust. Die worden uitgevoerd met een enkele Let 410.

Bron: CH Aviation