CEO Alitalia dreigt met vertrek uit Rome Fiumicino

De CEO van Alitalia, Silvano Cassano, heeft vandaag in de Italiaanse media gedreigd met een vertrek uit de Romeinse luchthaven Fiumicino. De kans dat het daadwerkelijk ook zo ver komt, is heel klein. Wellicht wil de CEO druk uitoefenen bij de luchthavenuitbater om een degelijke schadevergoeding te krijgen voor de problemen van afgelopen maanden en om de investeringen te versnellen.

De brand die op 7 mei ontstond in terminal 3 op de luchthaven van Fiumicino heeft volgens Alitalia-CEO Cassano de maatschappij 80 miljoen euro gekost. Door de brand was de capaciteit van de luchthaven voor meer dan twee maanden beperkt, en zelfs nu draaien nog niet alle operaties terug normaal. Daarbovenop komt nog eens de stroomstoring van vandaag, waardoor de luchthaven ruim een uur plat lag. Alitalia haalt daarom zwaar uit naar de zwakke infrastructuur van de luchthaven en dreigt er mee om haar hub naar ergens anders te verhuizen.

“De infrastructuur van de luchthaven van Fiumicino voldoet nog altijd niet om als hub te dienen voor een bedrijf met onze ambities,” zei Cassano vandaag in een mededeling. “De problemen van Fiumicino komen door jaren en jaren van onvoldoende investeringen en planning en zijn nu echt wel structureel nodig. Als Fiumicino zich blijft richten op de lowcostmaatschappijen en middelmatige service zal Alitalia verplicht zijn om haar groei elders te zoeken.”

Airbus_A330-202,_Alitalia_JP7595262

Luchthavenuitbater ADR wil niet op de uitspraken reageren, maar een woordvoerder van de grootste verzekeraar van ADR ontkent dat Alitalia 80 miljoen euro schade kan hebben geleden. De geleden schade zou volgens hem op zo’n 20 miljoen euro uitkomen.

Dat Alitalia haar hub in Rome sluit, is haast ondenkbaar. Alitalia is met meer dan 50 procent de grootste maatschappij in Rome. Naast Fiumicino is Alitalia ook een sterke speler op Malpensa, de luchthaven van Milaan, dat het financiële centrum is van Italië.

Van de vier nieuwe langeafstandsroutes die Alitalia dit jaar start, is er maar één die vanuit Rome ging opereren, en dat naar Seoul. De andere drie nieuwe routes zijn die van Milaan Malpensa naar Abu Dhabi en Shanghai en één vanuit Venetië naar Abu Dhabi. Alitalia heeft recentelijk nog aangekondigd volgend jaar routes op te starten naar Mexico City, Santiago en San Francisco.

Met de dreiging van vluchten te verhuizen vanuit Rome en mogelijk de nieuwe routes vanaf een andere luchthaven in Italië te laten uitvoeren, wil Alitalia waarschijnlijk druk zetten bij ADR om versneld werk te maken van het moderniseren van de infrastructuur.

Bron: il Giornale, Reuters | Foto: Martial Dekker