CanJet legt de boeken neer

De Canadese luchtvaartmaatschappij CanJet zet met onmiddellijke ingang alle vliegoperaties stop. Dat meldde de Stephen Rowe, de grote baas bij CanJet, vandaag zelf aan de verzamelde pers. Het bedrijf gaat voorlopig wel verder om enkele 737’s te beheren, die allemaal uitgeleasd zullen worden.

Enkele maanden geleden onderging CanJet al een grote herstructurering: in april kregen 47 piloten en evenveel leden cabinepersoneel te horen dat ze op zoek moesten gaan naar ander werk. Net voor het stopzetten van de vliegoperaties bestond de vloot nog maar uit één Boeing 737-800, de rest was allemaal uitgeleend aan andere luchtvaartmaatschappijen. Eén toestel vliegt ook rond voor het Belgische Jetairfly, maar daar is geen CanJet-personeel aan verbonden.

De 737 die door CanJet aan Jetairfly werd uitgeleend voor deze zomer
De 737 die door CanJet aan Jetairfly werd uitgeleend voor deze zomer

“De reden voor de stopzetting bestaat eigenlijk uit twee delen,” zei Rowe. “Het komt erop neer dat we met slechts één toestel nog in de vloot moeilijk winst konden maken, ten tweede konden we als bedrijf ook geen enkele markt identificeren waarvan we overtuigd waren dat we er succesvol in konden zijn”. Er waren dus geen nieuwe ideeën om de maatschappij terug op de rails te krijgen, waarop het management de handdoek heeft gegooid.

“Het is een triestige dag voor het bedrijf, we vliegen al twintig jaar rond en hopelijk kunnen we ooit nog een geschikt businessplan vinden waardoor we de draad opnieuw kunnen opnemen,” klonk het. De uitgeleasde toestellen zullen zoals gepland blijven rondvliegen, tot ze in mei volgend jaar terug naar de eigenaar moeten. De toestellen die aan Air Transat uitgeleend werden, zullen voorlopig door hen in de vloot opgenomen worden.