Eerste vlucht Qatar Airways naar Doha

Deze namiddag is op Brussels Airport de eerste vlucht van Qatar Airways naar Doha vertrokken. De maatschappij verbindt Brussel voortaan vijf keer per week met de Qatarese hoofdstad. Chief Executive Officer Akbar Al Baker zei overigens dat een upgrade naar dagelijkse vluchten er “heel binnenkort” zou komen.


© Bram Botterman – airliners.be

Op 21 juni vorig jaar kondigde Qatar Airways enkele uitbreidingen aan van haar netwerk. Brussel behoorde tot één van de gloednieuwe bestemmingen die de maatschappij zou openen samen met Boedapest, Boekarest, Nice, Hanoi en Phuket. Deze laatste drie werden in de herfst van 2010 reeds opgestart. Vanaf 17 januari waren Boedapest en Boekarest aan de beurt. Deze Oost-Europese steden, die in combinatie worden gevlogen, krijgen vanaf nu vier wekelijke vluchten naar Doha. Vandaag was als laatste nieuwe bestemming Brussel aan de beurt.


© A330-200 Qatar Airways

Om 12:22 landde de eerste vlucht van Qatar Airways op baan 25L. De vlucht QR941, met registratie, A7-AFP, werd uitgevoerd door een A330-200. Het vliegtuig werd onthaald met een watersaluut en de aankomst werd bijgewoond door onder andere ontslagnemend eerste minister Yves Leterme en andere prominente gasten. Ook ceo Akbar Al Baker zat op de vlucht. “Vandaag is het opnieuw een historische dag voor Qatar Airways, nu we ook op de hoofdstad van Europa vliegen,” zei Al Baker bij aankomst. “De luchthaven van Brussel en de plaatselijke instanties hebben ons bijzonder goed gesteund, door in Qatar Airways te geloven en ons de gelegenheid te bieden om rechtstreeks op deze prachtige hoofdstad te vliegen. Zo kunnen we zakenreizigers en toeristen een alternatieve reisoptie en een ruime keuze aan vliegbestemmingen aanbieden via onze hub in Doha.”


Op foto: ceo Qatar Airways Akbar Al Baker

Ook Arnaud Feist, ceo van Brussels Airport, had enkele woorden bij de aankomst van de vlucht: “De luchthaven van Brussel deelt de passie van de luchtvaartmaatschappij voor een kwaliteitsvolle dienstverlening, we willen hen dan ook bedanken voor de uitbreiding van hun netwerk met Brussel.”


© Bram Botterman – airliners.be

De Qatarese maatschappij is sinds haar oprichting in 1993 uitgegroeid tot één van de succesvolste luchtvaartmaatschappijen ter wereld. De slogan van Qatar Airways, ‘World’s 5-star airline’, promoot de uitmuntende service die ze haar passagiers biedt. De maatschappij kreeg in 2004 van Skytrax, dat jaarlijks luchtvaartmaatschappijen en luchthavens bekroont, vijf sterren toegediend, de hoogste klasse die Skytrax momenteel gebruikt. Qatar Airways wordt daarmee beschouwd als één van de beste maatschappijen ter wereld. De enige maatschappijen die ook vijf sterren hebben zijn Asiana Airlines, Cathay Pacific, Kingfisher Airlines, Malaysia Airlines, Singapore Airlines en sinds recent ook het Chinese Hainan Airlines. Voor het jaar 2010 werd Qatar Airways uitgeroepen tot derde beste luchtvaartmaatschappij ter wereld.


Brussels Airport (BRU) – Facebook
The Qatar was escorted by 2 F16’s of the Belgian Airforce and a passenger took his camera to capture this magic moment. Great picture!

Qatar Airways beschikt momenteel over een vloot van 93 vliegtuigen. De maatschappij heeft momenteel 171 vliegtuigen in bestelling, waaronder de A350 (80), de B787 (60) en de A380 (5). Twee weken geleden zei ceo Al Baker in Boedapest dat de maatschappij binnenkort een ‘grote bestelling’ van A380’s zal plaatsen. Qatar Airways zet haar zinnen dus duidelijk op het vergroten van het netwerk en de eigen vloot. Brussel is de 98ste bestemming van de maatschappij. Op 6 maart zal Qatar Airways Stuttgart aan het netwerk toevoegen. De 100ste bestemming zal de Syrische stad Aleppo zijn, die vanaf 6 april wordt bediend door Qatar Airways. Tegen 2013 wil Qatar Airways 120 bestemmingen aandoen met een vloot van meer dan 120 vliegtuigen.


©Brussels Airport

vlnr Yves Leterme, Arnaud Feist, Akbar al Baker
© Bram Botterman – airliners.be

Meer foto’s? http://www.flickr.com/photos/brusselsairport