Mogelijke koper gevonden voor TNT Airways

De Belgische groep Compagnie Maritime Belge (CMB), zoals de naam doet vermoeden vooral actief in de zeevaart, is geïnteresseerd in het overnemen van TNT Airways. Na de overname door FedEx moest de luchtvaarttak van TNT immers volgens de wetgeving verkocht worden.

CMB is echter niet aan haar proefstuk toe, want de groep heeft ook al een meerderheidsaandeel van 51% in de ASL Aviation Group. Dat is het bedrijf dat ontstond uit de fusie tussen Air Contractors en Europe Airpost, met hoofdkwartier in Dublin. Op de algemene vergadering van de European Regions Airline Association in Berlijn heeft ASL bij monde van directeur Andrew Kelly formeel haar interesse in TNT Airways bevestigd.

Het is echter niet de eerste keer dat ASL betrokken is bij een (gedeeltelijke) overname van de activiteiten van TNT Airways. In 2012 lanceerde UPS al een overnamebod voor TNT Express en daarbij werd ASL Aviation Group als derde partij betrokken om de twee luchtvaartmaatschappijen (TNT Airways en Pan Air) over te nemen. Die constructie was echter enkel mogelijk bij het slagen van de overname door UPS, maar die ging uiteindelijk niet door omwille van concurrentieredenen.

ASL Aviation Group is al houder van zeven verschillende Air Operator’s Certificates of AOC’s in Europa, Azië en Afrika. In Europa is de groep zoals gezegd actief bij Air Contractors (onlangs herboren als ASL Airlines Ireland), Europe Airpost (ASL Airlines France), Farnair Zwitserland (ASL Airlines Switzerland) en Farnair Hongarije (ASL Airlines Hungary). Ze heeft ook een aandeel in Safair (Zuid-Afrika), K-Mile (Thailand) en Quikjet Cargo Airlines uit India.

In totaal beschikt ASL zo over een vloot van meer dan honderd vliegtuigen en werken er wereldwijd 1.600 personeelsleden. Vorig jaar (2014) vervoerde de groep ook 1,3 miljoen passagiers en kon het met een omzet van 330 miljoen euro zo’n 17 miljoen euro winst boeken. Een woordvoerder van TNT wou niet verder ingaan op mogelijke geïnteresseerde overnemers voor TNT Airways en Pan Air, en zei dat een update “ten gepaste tijde” gegeven zal worden.

Bron: Air Transport World