Eerste Airbus A321 afgeleverd aan Wizzair

Lagekostenmaatschappij Wizzair heeft donderdag (12 november) haar eerste Airbus A321 in ontvangst genomen. Het toestel (HA-LXA) werd vanuit de Airbus-faciliteiten in Hamburg Finkenwerder overgevlogen naar Boedapest. Deze A321 is het eerste van de in totaal 137 exemplaren die de maatschappij nog in bestelling staan heeft bij Airbus.

Opmerkelijk is dat het toestel is uitgerust in een zogenaamde high density-configuratie. Tot nog toe was het maximale aantal stoelen in een Airbus A321 beperkt tot 220, maar sinds een tijdje biedt Airbus een optie aan met maximum 239 zitjes. Het spreekt voor zich dat vooral lagekostenmaatschappijen geïnteresseerd zijn in die variant, dat bewijzen de orders van onder andere Vueling en Wizzair.

Wizzair is nog maar de tweede luchtvaartmaatschappij wereldwijd die de high density A321 afgeleverd krijgt en is de eerste maatschappij in Europa die met de toestellen zal vliegen. In Vietnam vliegt VietJetair sinds juli met de variant. Vanaf volgende maand zal de A321 van Wizzair op zes wekelijkse vluchten de kleinere A320 vervangen op vluchten vanuit Boedapest naar Charleroi en zullen later ook naar Eindhoven en Maastricht ingezet worden.

Foto: Lars Hentschel