Co50 Valkyrie: snelste eenmotorige toestel?

De Amerikaanse startup Cobalt uit San Francisco stelde donderdag de Co50 voor, een toestel dat wel eens het snelste gecertifieerde eenmotorig zuigervliegtuig op de markt zou kunnen worden. Een record dat tot vandaag nog steeds op naam staat van de Mooney Acclaim Type S, met een snelheid van 260 kts.

CEO David Loury zei tijdens de voorstelling dat het prototype al 10 jaar onderweg is, dus het blijft nog maar de vraag of het toestel ooit echt op de markt zal komen. Loury is reeds verhuisd uit Frankrijk en Canada met zijn bedrijf, hij vond naar eigen zeggen de bureaucratie daar te streng om met de certifiering van het toestel verder te gaan. Anderhalf jaar geleden verhuisde hij voor de laatste keer en zit nu nog steeds in San-Francisco.

Cobalt Co50 Valkyrie

De Co50 Valkyrie heeft meer weg van een kleine straaljager dan een zuigermotor vliegtuigje. De vleugels staan in een hoek van 20 graden en een canard (een stabilo die vóór de vleugels zit in plaats van bij de staart) maakt het onmogelijk om het toestel in vlucht te overtrekken. Een andere extra veiligheidsvoorziening zijn spoilers die automatisch opengaan wanneer het vliegtuig de Vne, of maximale snelheid, nadert.

Een turbogeladen 350 pk Continental motor aan de achterzijde van de romp geeft het toestel een klimsnelheid van zo’n 2000 voet per minuut (met één inzittende) en een kruissnelheid van tussen de 250 en 260 kts. Het toestel biedt normaal gezien plaats aan 4 volwassenen (piloot + drie passagiers), maar Loury zelf categoriseert het vliegtuig als een vier + één, de achterste zitplaatsen zijn namelijk zo ontworpen dat een derde kleine persoon of een kind in het midden kan zitten. Loury verwacht dat de Valkyrie een volgewicht zal hebben van om en bij de 550 kg en een bereik van 1050Nm (een kleine 2000 km).

Cobalt Co50

De Co50 wordt bestuurd door middel van een sidestick (bekend van onder andere de SR22 Cirrus), heeft een volledige glass cockpit en is uitgerust met state-of-the-art technologie en autopilot.

Na de voorstelling donderdag zijn ook de online pre-orders van start gegaan. Wie eens zot wil doen en zelf graag wil rondvliegen met de Co50 heeft al eentje voor een slordige 650.000 euro. Je zal wel nog moeten wachten tot 2017, de verwachte leveringsdatum. Inwoners van de Verenigde Staten kunnen ook kiezen voor een experimentele versie aan 550.000 euro en een geschatte levertermijn van zes maanden. Volgens Laury zijn er reeds 6 prototypes gebouwd en is men momenteel bezig met de testvluchten.

Nog enkele weetjes over de Co50 Valkyrie:

  • De canopy is de grootste canopy uit één stuk ter wereld en biedt de piloot een onbelemmerd 320 graden zicht uit de cockpit;
  • In de cockpit is een ‘smaakvolle’ houder voorzien voor een ipad;
  • Net zoals de Cirrus is de Co50 uitgerust met een noodparachute die geopend kan worden in noodgevallen;
  • De Valkyrie heeft een ‘eco’ en ‘power mode’, met een verbruik van respectievelijk 57 en 83 liter Avgas per uur.

Foto’s: Cobalt