Iraqi Airways niet meer welkom in Europa

De Europese Commissie heeft naar jaarlijkse gewoonte haar lijst van maatschappijen gepubliceerd die niet meer welkom zijn in Europa. Iraqi Airways is de belangrijkste nieuwkomer op de lijst, terwijl Air Astana nu geen beperkingen meer opgelegd kreeg. 

In de vorige edities van de zwarte lijst stond Air Astana steevast vermeld met een beperkt aantal vliegtuigen die in de Europese Unie binnen mochten. Die beperking is sinds dit jaar opgeheven, nadat de maatschappij kon aantonen dat haar veiligheidsprocedures voldoen aan de strenge Europese standaard. Voorts staan er nog 236 luchtvaartmaatschappijen op de zwarte lijst, het leeuwendeel daarvan afkomstig uit Afrika en Azië.

De opmerkelijkste nieuwkomer op de lijst is Iraqi Airways, dat nochtans met een relatief nieuwe vloot vliegt. Wellicht heeft de Europese Commissie niet genoeg vertrouwen in de Iraakse luchtvaartautoriteiten en is de ban een gevolg van die twijfel. Het vliegverbod zal hard aankomen bij de Irakezen, die naar Düsseldorf, Frankfurt, Berlijn, Kopenhagen, Londen, Manchester, Stockholm en Wenen vliegen. Als ze daarvoor een ander toestel leasen, kunnen ze die echter blijven aanvliegen.

In Thailand is er grote opluchting, omdat daar gevreesd werd dat hun luchtvaartmaatschappijen wel eens geband zouden kunnen worden. Recent verlaagde de Amerikaanse FAA immers al het veiligheidsniveau van de Thaise autoriteiten van 1 naar 2, met enkele kleinere maatregelen als gevolg. Zo mogen Thaise luchtvaartmaatschappijen voorlopig geen nieuwe verbindingen naar de Verenigde Staten opstarten. De Europese Commissie gaat dus niet mee in die maatregelen.

De volledige lijst kan hier bekeken worden.

Bron: Europese Commissie