Officieel: Jet Airways weg uit Brussel, verhuist naar Schiphol

Na maandenlang speculeren, lijkt het er op dat Jet Airways nu officieel een beslissing heeft genomen. Vanaf april volgend jaar vliegen de Indiërs niet meer op Brussels Airport. Vandaag (14 december) werden de reservaties afgesloten, waardoor afreizen na 27 maart 2016 niet meer mogelijk is. De vluchten verhuizen naar Amsterdam.

Op dit moment vliegt Jet Airways nog vier keer per dag naar Brussels Airport, dat het gebruikt als zogenaamde scissor hub voor haar vluchten tussen India en de Verenigde Staten. Het gaat om vluchten uit Mumbai en Delhi, die via Brussel in verbinding worden gesteld met vluchten naar Newark (New York) en Toronto. De maatschappij staat op dit moment in voor ongeveer 550.000 tot 600.000 passagiers op jaarbasis, dat is ruim tweeënhalve procent van het totale aantal passagiers.

Met de aankondiging komt een einde aan maanden van speculatie. Zo waren er in november nog geruchten dat het 33-koppige personeel in Brussel al te horen had gekregen dat ze moesten uitkijken naar een nieuwe job. In een persbericht klonk het zo: “Door significante veranderingen in het competitief scenario in Brussel en Europa, is de hub economisch onrendabel en onhoudbaar geworden. Jet Airways zal hierdoor haar activa en diensten elders moeten inzetten”.

Het vertrek van Jet Airways is alleszins een zware klap voor de luchthaven, die onlangs nog uitpakte met recordcijfers. De Indiase maatschappij vloog al sinds 2007 naar Brussel en verbond op haar hoogtepunt maar liefst vier Indiase steden en drie Noord-Amerikaanse steden met Brussel. Enkele jaren geleden sneuvelden echter al de routes tussen Brussel en New York JFK en tussen Brussel en Chennai. Ook de route naar Bangalore was geen lang leven beschoren.

Tegelijkertijd kondigde Jet Airways een nauwe samenwerking met KLM en Delta Airlines aan voor passagiers tussen India, Europa en de Verenigde Staten. Vanaf 27 maart start Jet Airways met twee dagelijkse vluchten vanuit India naar Amsterdam: één vanuit Mumbai en één vanuit Delhi. Van daaruit kunnen passagiers dan aansluiten op het uitgebreide netwerk van Delta en KLM naar de Verenigde Staten of aan boord blijven, want de Delhi-vlucht gaat verder naar Toronto.

Bron: Jet Airways, Airline Route | Foto: Yannick De Bel