Air Méditerranée houdt er mee op

De Franse luchtvaartmaatschappij Air Méditerranée, gespecialiseerd in vluchten naar Algerije, wordt geliquideerd. Dat besliste de Kamer van Koophandel in Tarbes (Zuid-Frankrijk) deze week. De maatschappij verkeerde al even in financiële moeilijkheden en was noodgedwongen op zoek naar een overnemer, maar die werd niet gevonden.

Nochtans waren er twee partijen geïnteresseerd in de investering van om en bij de acht miljoen euro. Het ging om één van de ex-piloten van Air Méditerranée die eerder ook al AOM/Air Liberté trachtte te heropstarten. Daarnaast was er ook een Algerijnse zakenman, maar die beëindigde de procedure zelfs niet. Er wordt nu een curator aangesteld om de afbetaling van de schulden zoveel mogelijk in goede banen te leiden.

Air Méditerranée werd in 1997 opgericht en voerde in de beginjaren vooral chartervluchten uit. Later werd dat model bijgeschaafd naar lijnvluchten naar verschillende bestemmingen in Noord-Afrika en Israël. De maatschappij had echter veel moeite met de concurrentie van verschillende lagekostenmaatschappijen en moest in 2011 al eens een herstructurering ondergaan. Van de bijna 300 personeelsleden stapten er toen ruim zestig vrijwillig op om zo de kosten te kunnen drukken.

Door de opkomst van de Arabische lente en de aanhoudende concurrentie van de lowcostsector, kwam Air Méditerranée er echter niet bovenop. In 2013 leed de maatschappij een verlies van 19 miljoen euro op een omzet van ruim 400 miljoen euro. Een jaar later stuikte de omzet naar beneden tot slechts 172 miljoen euro en werd er ruim 12 miljoen euro verlies geregistreerd. Sindsdien was de luchtvaartmaatschappij op zoek naar een investeerder, maar die werd niet gevonden.

De rechtbank stond wel nog toe dat de maatschappij enkele repatriëringsvluchten zou uitvoeren, maar nieuwe tickets mogen niet meer verkocht worden. Wellicht zal Air Méditerranée beroep doen op Air Algérie om nog enkele vluchten uit te voeren, aangezien leasingmaatschappij AerCap de vliegtuigen zal aanslaan en overvliegen naar Dublin. De Griekse dochtermaatschappij Hermes Airlines blijft vooralsnog doorvliegen.