Nog twee brokstukken van MH370 gevonden

De ATSB (Australian Transport Safety Bureau) heeft nog twee brokstukken van de vermiste MH370 gevonden. Beiden werden gevonden op plekken langs de Afrikaanse kust en behoren “bijna zeker” tot de noodlottige Boeing 777 van Malaysia Airlines die op 8 maart 2014 verdween tijdens een vlucht van Kuala Lumpur (Maleisië) naar Peking (China).

In een tussentijds rapport met het Bureau dat de twee nieuwe stukken (bovenop de twee voordien gevonden onderdelen) los van elkaar gevonden werden op de stranden van Mossel Bay (Zuid-Afrika) op 22 maart en Rodrigues Island in Mauritius op 30 maart. Ze werden vervolgens allebei op vraag van de Maleisische overheid naar Canberra overgebracht voor onderzoek, zoals dat ook met de vorige twee wrakstukken gedaan werd.

‘Onderdeel 3′ werd in het lab  door markeringen van Rolls-Royce geïdentificeerd als een onderdeel van een motor. Het voldeed volgens de technische tekeningen die Boeing opstuurde aan de specificaties van een Boeing 777. Hoewel de markeringen niet volledig overeen kwamen met de originele tekeningen van Rolls-Royce, was het wel gelijkend aan de soort die Malaysia Airlines op haar 777’s gebruikt, al kan het precieze toestel niet getraceerd worden.

rolls

Het andere brokstuk, ‘onderdeel 4′ genoemd, werd dan weer geïdentificeerd als een deel van de R1-deur van een Boeing 777 van Malaysia Airlines. Specifieke delen en modificaties van enkele scharnieren en lijnen op de deur kwamen overeen met andere toestellen uit de MAS-vloot. “Er waren geen unieke onderdelen voor 9M-MRO, maar het patroon, de kleur en de textuur van de laminering werden enkel bij Malaysia Airlines gebruikt op hun Boeing 747’s en 777’s,” klinkt het.

R1deur

Er moeten nog analyses gebeuren, maar de ATSB zegt dat beide onderdelen “zo goed als zeker” afkomstig zijn van de vermiste Boeing 777. Ook de vorige twee onderdelen die onderzocht werden, kregen dezelfde conclusie mee. Ondertussen gaat de zoektocht in de Indische Oceaan verder, maar die werd deze week gehinderd door de sterke stroming en de slechte weersomstandigheden op zee. Daardoor moesten drie schepen het zoekgebied verlaten.

Volgens het Joint Agency Coordination Centre, dat de zoektocht coördineert, zal de opsporing rond het midden van dit jaar beëindigd worden. Dan zal er ongeveer 120.000 vierkante kilometer (een gebied van 400 op 300 kilometer) onderzocht zijn. “Door het uitblijven van geloofwaardige nieuwe informatie die ons moet leiden naar de exacte locatie van het wrak, hebben de overheden beslist dat er geen verdere uitbreiding van het zoekgebied zal komen,” zei het JACC.