ASL Aviation neemt TNT Airways over

Het Ierse ASL Airlines heeft de overname afgerond van twee luchtvaartmaatschappijen die tot nog toe eigendom waren van TNT Express, waaronder het Belgische TNT Airways. Die moest TNT Express, van origine een Nederlands bedrijf, van de hand doen na de overname door FedEx.

ASL kwam in februari op de proppen met het voorstel om TNT Airways en het Spaanse Pan Air Líneas Aéreas over te nemen en beide partijen zijn nu dus tot een akkoord gekomen. Beide luchtvaartmaatschappijen moesten verkocht worden, omdat volgens regels van de Europese Unie een niet-Europees bedrijf (FedEx) niet meer dan de helft van de aandelen van een Europese firma kan bezitten. Over hoeveel ASL voor beide maatschappijen betaalt, is niets bekend gemaakt.

De ASL Aviation Group heeft al zeven luchtvaartmaatschappijen in Europa, Azië en Afrika. In Europa is het bedrijf actief in Ierland (ASL Airlines Ireland is het voormalige Air Contractors), Frankrijk (Europe Airpost), Zwitserland (Farnair Switzerland) en Hongarije (Farnair Hungary). ASL heeft ook een belang in Safair uit Zuid-Afrika, het Thaise K-Mile en Quikjet Cargo Airlines uit India. TNT Express zal voortaan door het leven gaan ASL Airlines Belgium, Pan Air als ASL Airlines Spain.

Samen hebben TNT Express en Pan Air Líneas Aéreas een vloot van 35 toestellen en hebben de bedrijven ongeveer 580 personeelsleden. Die worden allemaal overgenomen door ASL na de overname. Behalve de naamsverandering zal er weinig veranderen voor de luchtvaartmaatschappijen. De hoofdkwartieren en kantoren in respectievelijk Luik en Madrid zullen daar blijven en de cargohub in Luik zal voorlopig ook blijven bestaan.