VLM: “Faillissement aangevraagd, alle vluchten geannuleerd”

Vandaag (woensdag) heeft VLM officieel de boeken neergelegd. Dat meldde de maatschappij zelf, onder meer op haar Twitter account. De krant De Tijd had het nieuws deze ochtend al naar buiten gebracht. De vliegtuigen blijven voorlopig allemaal aan de grond, zowel in Antwerpen als op de andere luchthavens waar de maatschappij actief was. 

Vorige maand kreeg de luchtvaartmaatschappij nog uitstel van betaling volgens de wet op de continuïteit van de ondernemingen. VLM had toen al een schuldenberg van ruim zes miljoen euro. Op 25 mei kreeg de Vlaamse Luchtvaart Maatschappij van de handelsrechter in Antwerpen zes maanden de tijd om haar operaties te herstructureren en tot een akkoord te komen met haar schuldeisers. Die ommezwaai kwam er echter niet, waardoor er geen andere uitweg meer is.

Sinds eind mei stapelen de problemen zich weer op: piloten verlaten het bedrijf, vluchten moeten worden geschrapt, toestellen staan met technische problemen aan de grond en de klanten laten het luchtvaartmaatschappij links liggen. Vorige week werd nog de route tussen Waterford en Londen geschrapt. Gecombineerd met andere annuleringen bleven er vanuit Antwerpen nog maar twee bestemmingen over, vanuit Friedrichshafen drie.

De beproefde methode van sale and lease back – waarbij toestellen verkochten worden aan een investeerder om ze daarna onmiddellijk terug te leasen – kon niet meer baten. Vorig jaar verkocht VLM al zes van haar Fokker 50’s in zo’n constructie. De maatschappij was nog eigenaar van vijf toestellen, waarvan er één niet eens meer luchtwaardig was. Een poging om de overblijvende vier te verkopen, draaide deze week op niets uit.

Het bedrijf belegde woensdagmiddag een vergadering met de vakbonden waar het faillissement wellicht werd aangekondigd. Bij VLM werkten 160 mensen.

Bron: De Tijd, VLM