Geen doorstart voor VLM onder Freddy Van Gaever

Freddy Van Gaever, die VLM in 1992 opstartte, zal de ter ziele gegane luchtvaartmaatschappij zo goed als zeker niet overnemen. Dat zei hij woensdag (29 juni) op een persconferentie in Antwerpen. De 78-jarige zakenman wou al vanaf 11 juli terug beginnen vliegen, maar botste op tegenkanting van de Federale Overheidsdienst Mobiliteit.

Samen met Carl Legein, de algemeen directeur van The Aviation Factory en een trouwe bondgenoot van VLM Airlines, wou Van Gaever binnen de twee weken al terug beginnen vliegen. “Ik zou direct vijftig mensen hebben aangeworven, maar ik mag niet,” klinkt het in een emotioneel betoog. Er zou een vennootschap worden opgericht waarin beide partijen een belang van vijftig procent zouden hebben, maar dat idee werd niet goedgekeurd door het Bestuur der Luchtvaart.

Ik doe er niets meer aan. Ik heb het gehad. Ik stop ermee. Erg voor al die mensen die er werkten.

– Freddy Van Gaever

Bij de FOD Mobiliteit willen ze immers geen toestemming geven voor de doorstart zonder dat er eerst een gedetailleerd bedrijfsplan opgemaakt is. Van Gaever beseft dat dit de wet is, maar hij vindt dat dat in de voortdurende veranderende zakenwereld zo goed als onmogelijk is. “Een bakker gaat toch ook niet voorrekenen hoeveel pistolets hij over drie maanden denkt te bakken?” zei hij daarover. Hij vindt de voorwaarde dan ook een “belachelijke en ondoenbare verplichting”.