Eerste CS100 voor Swiss afgeleverd

Swiss heeft haar eerste Bombardier CS100 in ontvangst genomen. Vanaf volgende maand zal de maatschappij de eerste luchtvaartmaatschappij zijn die met het type vliegt. Bij Swiss moet de C-series de verouderende vloot van zestien Avro RJ100’s vervangen, die momenteel onder de vlag van Swiss Global Air Lines vliegen.

HB-JBA (cn 50010) moet normaal gezien op 15 juli haar eerste commerciële vlucht uitvoeren, tussen Zurich en Parijs Charles de Gaulle. Daarna wordt het type ook ingezet naar andere Europese steden, waaronder Manchester, Praag, Boedapest, Warschau, Nice en Stuttgart. Ook op de verbinding met Brussels Airport zal het vliegtuig binnenkort gebruikt worden. Vanaf 21 augustus zal de CS100 normaal gezien in Brussel te zien zijn.

De toestellen zullen bij Swiss initieel ingedeeld worden in een configuratie met 121 zetels. Er komen twee zitjes links van het gangpad en drie aan de rechterkant, maar in business class wordt aan elke zijde één zetel vrijgehouden. Vanaf september plant Swiss de toestellen ook in te zetten naar Boekarest, Venetië, Milaan, Firenze, Hannover, Nice, Birmingham, Genève en Luxemburg. De complexe route naar Londen City wordt pas vanaf begin volgend jaar met de C-series uitgevoerd.

Swiss heeft via moedermaatschappij Lufthansa dertig Bombardier C-series in bestelling: vijftienCS100’s en even veel exemplaren van de iets grotere CS300.

Foto: Bombardier