Taks geschrapt: Ryanair breidt uit in Italië

Het leven volgens Ryanair kan simpel zijn. Wie extra belastingen heft, ziet de maatschappij zich onmiddellijk terugtrekken. Wie daarna weer op die beslissing terug komt, kan zich opmaken voor extra vluchten. Vraag dat maar aan de Italiaanse overheid en talloze (regionale) luchthavens daar.

Toen de Italianen eerder dit jaar met een verhoogde passagiersbelasting op de proppen kwamen, schoot dat bij Ryanair in het verkeerde keelgat. De taks op luchtverkeer zou immers van 6,50 euro naar 9 euro opgetrokken worden. De Ierse lagekostenmaatschappij kondigde prompt aan dat ze twee van haar ondertussen vijftien Italiaanse basissen (in Pescara en Alghero) vanaf september zou sluiten en heel wat verbindingen, zowel binnenlands als internationaal zou schrappen.

Er werden achter de schermen evenwel onderhandelingen opgezet en die leverden wat op. Deze week werd de eerste minister Matteo Renzi overhaald om de belastingverhoging van 2,50 euro niet in te voeren. Als beloning daarvoor belooft Ryanair om vanaf 2017 tien bijkomende vliegtuigen in Italië te stationeren en niet minder dan 44 nieuwe routes te openen. De basis in Pescara blijft ook open, met de luchthaven in Alghero zijn nog onderhandelingen aan de gang.

Concreet komen er 21 nieuwe verbindingen bij op de luchthavens in Milaan en Rome, en nog eens 23 op de regionale luchthavens. Die moeten voor 2.250 nieuwe jobs en 3 miljoen extra passagiers zorgen, oftewel een verhoging van tien procent op de activiteiten van Ryanair in Italië. De maatschappij wil in 2017 maar liefst 35 miljoen passagiers vervoeren in Italië. “Al deze groei zou verloren gegaan zijn naar andere Europese landen als de verhoging niet werd afgeschaft,” klonk het.