ANA vindt problemen bij motoren van 787’s

Het Japanse All Nippon Airways zal enkele van haar Boeing 787 Dreamliners tijdelijk aan de grond houden om beschadigde compressorbladen te vervangen. Dat meldt de luchtvaartmaatschappij donderdag zelf. Daardoor moesten sommige vluchten al geannuleerd worden.

Volgens ANA kunnen de compressorbladen in bepaalde omstandigheden tekenen van roest ontwikkelen. Die corrosie kan tot vibraties leiden, een probleem waar twee ANA-vluchten naar Maleisië en Vietnam in februari en maart van dit jaar mee te maken kregen. Ook op een binnenlandse vlucht vorige week (20 augustus) werden dezelfde problemen vastgesteld. Een dringende vervanging van de compressorbladen drong zich dan ook op.

Morgen (vrijdag) zullen negen binnenlandse Dreamliner-vluchten geannuleerd moeten worden, maar de maatschappij verwacht dat passagiers minstens een paar weken hinder zullen ondervinden. Een woordvoerder van Boeing zei dat de vliegtuigbouwer “op de hoogte is van de situatie en met Rolls-Royce en ANA werkt aan een oplossing”. Bij Rolls-Royce melden ze dat “ze samenwerken met ANA om de operationele hinder te minimaliseren”.

ANA is de grootste operator van het type en heeft met een vloot van 49 toestellen ongeveer tien procent van alle Dreamliners in gebruik. Klanten kunnen kiezen tussen Rolls-Royce Trent 1000-motoren of General Electrics GEnX-motoren. Van de 445 Dreamliners hebben 168 toestellen de Rolls-Royce-motoren geïnstalleerd. Het is niet bekend of er ook bij andere luchtvaartmaatschappijen abnormaliteiten werden vastgesteld.

Bron: Reuters