Eerste toename passagiersaantal Brussel sinds aanslagen

Voor het eerst sinds de aanslagen van maart ziet Brussels Airport terug een toename van het aantal passagiers. Dat aantal steeg met 2,9 procent ten opzichte van vorig jaar. Die cijfers zijn enigszins wel vertekend omdat de passagiersgroei van vorig jaar in november werd vertraagd door de aanslagen in Parijs en de lockdown in Brussel. 

Passagiers
In november maakten 1.744.169 passagiers gebruik van Brussels Airport. Dat is een stijging van 2,9 procent en het zijn de eerste groeicijfers waarmee de luchthaven kan uitpakken sinds de aanslagen. Het is tevens de beste novembermaand ooit voor de luchthaven voor het passagiersvervoer.

De kanttekening moet wel worden gemaakt dat de cijfers van vorig jaar in november werden beïnvloed door de gevolgen van de aanslagen in Parijs en de lockdown in Brussel. Daardoor zagen veel mensen af van hun reis van en naar Brussel waardoor de maand november vorig jaar wat zwakker was dan normaal. Ook nu nog is het aantal toeristen vanuit de Verenigde Staten, Japan en China nog niet op zijn oorspronkelijk pijl.

_MG_5580

Een opvallende trendbreuk met wat we de voorbije maanden hebben gezien is dat het aantal transferpassagiers dat in Brussel overstapt, daalt. Deze maand zagen we in dat segment een krimp van 0,2 procent. Vorige maand bedroeg de groei nog 6,6 procent. Voor het eerst is de positieve passagiersgroei dan ook volledig te danken aan een groei van 2,4 procent van de lokaal vertrekkende passagiers.

Vracht
Wederom was ook de maand november een uitstekende maand voor het vrachtvervoer op onze nationale luchthaven. Het vervoerde tonnage nam toe met 15,2 procent. Vooral het volvrachtsegment stuntte met een groei van 55,5 procent. Die groei is vooral te danken aan Etihad Cargo, Qatar Cargo en Ethiopian Cargo. Het vrachtvervoer met passagiersvliegtuigen daalde met 11,4 procent.

knipsel