Amsterdam Schiphol haalt recordaantal van 63,6 miljoen passagiers

Vorig jaar heeft de luchthaven van Amsterdam Schiphol 63,6 miljoen passagiers zien passeren. Dat is een nieuw record voor de luchthaven en een stijging van 9,1 procent ten opzichte van het jaar voordien. Schiphol komt hierdoor dicht bij haar maximum van een half miljoen vliegbewegingen per jaar. Dat afgesproken plafond geldt tot het jaar 2020. 

Afgelopen jaar was een absoluut topjaar voor de luchthaven van Amsterdam Schipol. Met 63,6 miljoen passagiers steekt Schiphol de luchthaven van Frankfurt voorbij als derde grootste luchthaven van Europa. Vorig jaar stond Frankfurt nog met meer dan 3 miljoen passagiers voor op Schiphol, maar de laatste negen maanden van vorig jaar zag Frankfurt haar aantal passagiers krimpen. Schiphol daarentegen kan voor 2016 een spectaculair groeicijfer van 9,1 procent voorleggen.

Behalve het aantal passagiers steeg ook het aantal vliegbewegingen sterk. Vorig jaar werden er 479.000 vluchten van en naar Schiphol uitgevoerd. Dat is een stijging van 6,3 procent ten opzichte van 2015 en is dubbel zoveel dan eerst verwacht. Daardoor komt Schiphol dicht bij haar plafond van maximum 500.000 bewegingen per jaar. Als de groeicijfers zich voortzetten bereik Schiphol nog dit jaar haar afgesproken plafond.

6839682668_187c76ed2d_b

Het is afwachten wat de Nederlandse regering het komende jaar zal beslissen over de verdere groeimogelijkheden van Schiphol. Volgens de afspraken moet de luchthaven van Lelystad de groei van Schiphol naar meer dan 500.000 vluchten verder opvangen. Die luchthaven zal enkel nog niet operationeel zijn voor midden 2018 en zal pas vanaf 2019 echt dienst kunnen doen als ‘overflow’-luchthaven van Schiphol.

Lelystad Airport, dat in handen is van de Schiphol Group, zal in de huidige plannen vooral dienst moeten doen als regionale luchthaven voor vakantievluchten. Dat moet de druk op Schiphol tot maar ook na 2020 wat afnemen. Na 2020 wordt het plafond van Schiphol normaal gezien verder opgetrokken als de milieu- en geluidshinder door het gebruik van nieuwe vliegtuigen verder daalt.

Bron: Schiphol