2 doden bij crash Cessna in Ursel

Een klein vliegtuigje is zaterdag (2 januari) gecrasht in een bebost gebied nabij het vliegveld van Ursel in Oost-Vlaanderen. Maria Cornelis, de 76-jarige pilote en haar 74-jarige mannelijke passagier, hebben het ongeluk niet overleefd. De Cessna van Cornelis verdween rond 16u30 van de radar van Brussels Information en rond 17u30 werd een Seaking vanaf de luchtmachtbasis in Koksijde de lucht ingestuurd.

‘Omstreeks 17.30 uur kregen we via het Rescue Center Brussel de melding dat er een vliegtuig vermist werd in de buurt van Ursel’, vertelt commandant Havermans van de luchtmachtbasis Koksijde. ‘Onmiddellijk werden zoekacties gestart in de buurt van de plaats waar er het laatst contact was met het toestel. Deze zoekacties werden door het slechte weer stopgezet omstreeks 20 uur.’

Zaterdagavond laat werd het toestel met de hulp van de cel vermiste personen teruggevonden in de omgeving van Het Jagershof, een horecazaak, en het Drongengoedbos in Ursel. Het is een zeer dichtbebost gebied, wat de berging van het toestel en de lichamen van de inzittenden sterk bemoeilijkt. Zondagochtend werden het vliegtuigwrak en de brokstukken overgebracht naar een verzegelde loods.

Vast staat dat pilote Maria Cornelis, de oudste pilote van Vliegclub Ursel, en haar 74-jarige passagier Julien Van Parijs de crash onmogelijk konden overleven. Het toestel zou compleet uiteengereten zijn door de zware klap. ‘Het toestel werd in deze regio teruggevonden’, bevestigt Freddy Tanghe, burgemeester in Knesselare. ‘Vast staat ook dat het toestel in de loop van de namiddag opgestegen is vanaf de vliegbasis Ursel.

Het toestel betrokken bij dit ongeval was de Cessna 172P Skyhawk OO-TRB.

© Tommy Desmet – airliners.net

Volgens de eerste berichten steeg het vliegtuig omstreeks 16u op vanop het vliegveld van Ursel voor een lokale vlucht van ongeveer 1 uur. Het was pas dik tien minuten in de lucht, toen er heel lokaal boven het vliegveld een plotse maar zeer hevige sneeuwbui uitbrak. Het radiocontact werd toen verbroken en toen bij zonsondergang bleek dat de pilote niet uitgeweken was naar een andere luchthaven, werd een zoekactie opgestart met 2 helikopters.

Wellicht verloor ze de instrumenten uit het oog en was ze volledig gedesoriënteerd, waardoor ze te laag vloog en zo in de bomen naast de landingsbaan terechtkwam. Volgens een bron binnen Vliegclub Ursel kon even voordien nog net een botsing met een ander vliegtuig in het circuit vermeden worden. Waarschijnlijk speelde lichte paniek ook een rol in het ongeluk.

De gebruikte avatar is copyright C J Goodwin en is louter illustratief.

Maria Cornelis woonde in Lotenhulle, een deelgemeente van Aalter. Ze was getrouwd en had al klein- en achterkleinkinderen. Hoewel ze pas op haar 45ste met vliegen begon, had ze veel ervaring opgebouwd. In een eerder interview met de krant De Standaard vertelde ze dat ze nog altijd elke week de lucht in ging, vertrekkend vanop de vlieghaven van Ursel.