Brussel legt vanaf vandaag boetes op aan luchtvaartmaatschappijen

Sinds vannacht is het Brussels gewest begonnen met het beboeten van luchtvaartmaatschappijen die de verstrengde Brusselse geluidsnormen overschrijden. Volgens het gewest is het tweede belangenconflict dat de Vlaamse regering gisteren inriep niet geldig en schrapt ze daarom de tolerantiedrempel. Brussel zou de eerste twee maanden de boetes wel nog niet innen bij de luchtvaartmaatschappijen.

Sinds vannacht is het Brussels gewest begonnen met het uitschrijven van boetes aan luchtvaartmaatschappijen die de Brusselse geluidsnormen overschrijden. Normaal moest dat al vanaf 1 januari gebeurd zijn maar door het belangenconflict dat de Vlaamse regering inriep werd die beslissing voor 60 dagen geschorst. Gisteren wou de Vlaamse regering als gemeenschap een nieuw belangenconflict indienen, maar volgens Brussel is dat niet mogelijk. Sinds vannacht is de tolerantiemarge dan ook niet meer van kracht.

Het Brussels gewest lijkt wel een eerste voorlopige toegeving te willen doen. Volgens Brussels minister van Milieu Céline Frémault zullen de boetes wel worden uitgeschreven, maar zullen ze de eerste twee maanden nog niet geïnd worden. Dat moet de verschillende regeringen in ons land terug wat tijd geven om tot een oplossing te komen.

Doordat de nachtelijke geluidsnormen vanaf vandaag zijn uitgebreid tot 7 uur ’s morgens in plaats van 6 uur heeft Ryanair al haar vluchten tussen 6 en 7 uur verplaatst naar op en na 7 uur. Daarmee wil de maatschappij boetes vermijden, die ze ongetwijfeld zou oplopen. De andere maatschappijen op Brussel wijzigen voorlopig hun vluchtschema nog niet. Tussen 6 en 7 uur ’s morgens waren er vandaag 14 vluchten van andere maatschappijen. Die zijn vertrokken zoals gepland.

Bron: VRT