Brokstukken Air France 447 gefotografeerd

Franse onderzoekers hebben de eerste afbeeldingen vrijgegeven van het wrak van Air France vlucht 447, de Airbus A330 die op 1 juni 2009 verdween boven de Atlantische Oceaan. Na een bijna twee jaar durende zoektocht naar de precieze locatie van de brokstukken, is er nu dus eindelijk resultaat. Op de foto’s zijn duidelijk de General Electrics CF6-motoren te zien, alsook delen van de vleugels, de romp en het landingsgestel van de A330.

Eén van de motoren
© BEA

Op 15 maart jongstleden is de vierde fase van het zoeken naar het wrak van start gegaan. Tot juli 2011 zou in drie stadia van elk 36 dagen met 3 onderzeeërs en een boot met sonarapparatuur nogmaals gezocht worden naar de exacte plaats van het ongeval – of althans van de meeste brokstukken. De kostprijs van ruim 9,3 miljoen euro wordt gezamenlijk door Air France en Airbus gefinancierd.

Het sonarbeeld van het gebied
© BEA

Twee dagen geleden, op 3 april, kwam het BEA (Bureau d’Enqûetes et d’Analyses) met het nieuws naar buiten dat er overblijfselen van F-GZCP waren gevonden op de bodem van de Atlantische Oceaan. De brokstukken lagen “relatief geconcentreerd” en daaruit leidden de onderzoekers af dat ze de plek hebben gevonden die het meeste informatie bevat. Het is echter nog niet gegarandeerd dat ook de zwarte dozen daar zullen gevonden worden.

Maandag, 4 april, werden op een persconferentie in Parijs dan uiteindelijk de foto’s van de wrakstukken aan de pers getoond, samen met enkele andere afbeeldingen met betrekking tot het gebied waarin gezocht is en de manier waarop de site ontdekt is. De locatie van het wrak ligt op een korte afstand ten noorden van de laatst gekende positie van het vliegtuig.

Een deel van het landingsgestel
© BEA

Wanneer de vijfde fase (het bergen van het wrak) van start gaat, is nog niet geweten. Het wordt wel verwacht dat dit snel zal gebeuren, zoals bij de start van de vierde fase al werd aangegeven. De berging zal volledig worden gefinancierd door de Franse staat.

Lees alles over Air France vlucht 447 in ons dossier “AF447”