Staking op komst na hervormingsplan Alitalia

Tegen 2019 moet er bij Alitalia ruim een miljard euro bespaard worden en om dat doel te behalen heeft CEO Cramer Ball zijn hervormingsplan aangekondigd. Zo moeten er ongeveer tweeduizend werknemers minder komen en moet de rest van het personeel fors inleveren. De vakbonden hebben al gereageerd met een stakingsaanzegging van 24 uur.

Van de ruim 12.500 personeelsleden zouden er volgens het plan 2.037 moeten afvloeien, zowel in tijdelijke contracten als vast personeel. Vooral de dienst administratie wordt hard getroffen: daar zouden ze het met 51 procent minder arbeidskrachten moeten doen. Volgens de vakbonden wordt er ook verwacht dat piloten op de middellange en lange afstand respectievelijk 28 en 22 procent van hun loon inleveren. Voor cabinepersoneel gaat het om een loonsverlaging van 32 procent.

Over vierhonderd piloten waarvan het contract op het einde van dit jaar afloopt, moet ook nog een akkoord gesloten worden. Vakbonden en management staan daarin lijnrecht tegenover elkaar, want volgens Ball hebben de aandeelhouders van Alitalia (onder andere Etihad Airways en enkele Italiaanse banken) een overeenkomst over de aanpassing van de collectieve arbeidsovereenkomst en de ontslagronde vooropgesteld als voorwaarde voor bijkomende financiële steun.

Naast de maatregelen die betrekking hebben op het personeel wil de luchtvaartmaatschappij nog enkele hervormingen doorvoeren. Zo wordt het korte- en middellangeafstandsnetwerk geheroriënteerd naar een low cost-model: de toestellen moeten meer gebruikt worden, er moeten meer zetels inkomen, er wordt Buy-on-Board geïntroduceerd en het overschot van twintig toestellen moet tegen 2018 weggewerkt zijn.

Op de lange afstand worden in 2017 en 2018 twee nieuwe toestellen (Boeing 777-300ER) in gebruik genomen om tot tien nieuwe verbindingen op te starten tussen 2019 en 2021. De maatschappij zegt dat als alles volgens plan verloopt, er in 2019 vijfhonderd nieuwe jobs gecreëerd zullen worden. De vakbonden zijn echter niet akkoord met het plan en hebben al een stakingsaanzegging voor 24 uur ingediend op 5 april. Maandag (20 maart) is er nog een spoedmeeting gepland.