Iran Air vanaf volgende maand met A330 naar Europa

Binnen enkele weken maakt de Airbus A330 van Iran Air haar entree op de Europese markt. De maatschappij is van plan om het type vanaf 1 mei in te zetten op enkele van haar Europese vluchten. De toestellen werden vorige maand fabrieksnieuw afgeleverd.

Volgens de vliegschema’s die de luchtvaartmaatschappij publiceerde, wordt het Zweedse Göteborg de eerste bestemming die de gloednieuwe A330’s zullen aan doen. De eerste vlucht staat gepland op 1 mei, een dag later volgt Parijs Orly als tweede bestemming en vanaf 3 mei zouden de A330’s ook in Stockholm Arlanda te zien moeten zijn. Op die routes vervangt het type de Airbus A300-600R die Iran Air vooralsnog inzette.

De vloot bestaat voorlopig uit twee exemplaren: EP-IJA en EP-IJB, beiden nieuwe A330-200’s. In maart en april werden de vliegtuigen ingezet op binnenlandse routes, voornamelijk omdat dat de omscholing van bemanningen vergemakkelijkt. Vanaf eind mei hoopt Iran Air met de toestellen ook haar vluchten naar het Verre Oosten te hervatten. Met de introductie van de A330’s zullen ook de brandstofstops in Praag op de routes naar Zweden tot het verleden behoren.

Naast deze A330’s zegt Iran Air in mei ook nog een Boeing 777-300ER aan de vloot te willen toevoegen. Dat toestel werd oorspronkelijk door Turkish Airlines besteld, maar zou door Iran Air worden geleast. De maatschappij tekende vorige week ook al een overeenkomst voor twintig ATR’s, waarvan de eersten al binnen enkele weken geleverd zouden moeten worden.