Identiteitscontrole voor elke passagier op Belgische luchthavens

Tegen het einde van dit jaar moet de identiteit van elke passagier op een Belgische luchthaven aan de gate worden gecontroleerd, ook voor reizigers binnen de Schengenzone. Nu gebeurt dat nog niet standaard en is het de maatschappij die beslist of ze dergelijke controles uitvoert.

Binnen enkele maanden zal het niet meer mogelijk zijn om zonder paspoort of identiteitskaart een vlucht vanaf een Belgische luchthaven te nemen naar een land binnen de Schengenzone. Dat werd gisteren op de ministerraad beslist. Daar werden 28 maatregelen goedgekeurd die betrekking hebben tot de veiligheid en justitie. De luchtvaartmaatschappijen zullen vanaf dan de naam van de passagier moeten controleren met de naam die op de instapkaart staat vermeld.

Tot op vandaag wordt dat nog niet systematisch gedaan en is het de luchtvaartmaatschappij zelf die beslist of ze dergelijke controles uitvoert. Vooral lowcostmaatschappijen zoals Ryanair en Wizz Air voeren al identiteitscontroles uit. Binnenkort zal elke luchtvaartmaatschappij die opereert vanaf een Belgische luchthaven zo’n controle moeten uitvoeren.