Boeing levert eerste 737MAX af aan Malindo Air

Hoewel het testprogramma voor de nieuwe Boeing 737MAX nog volop aan de gang is (en op 10 mei zelfs even moest worden stopgezet), heeft vliegtuigbouwer Boeing het allereerste exemplaar deze week afgeleverd. De gelukkige was het Maleisische Malindo Air, dat het toestel (9M-LRC) vanaf maandag wil inzetten op de route tussen Kuala Lumpur en Singapore.

Vorige week werd Boeing door CFM International, dat de motoren voor het nieuwe toestel levert, op de hoogte gesteld dat er tijdens een routinecontrole problemen waren vastgesteld met één van de LPT’s (Low Pressure Turbines) van een motor in de fabriek. CFM gebruikt twee toeleveranciers voor het onderdeel, slechts bij één daarvan werden soms abnormaliteiten vastgesteld. Uit voorzorg werd het testprogramma echter voor een week onderbroken.

Ondertussen hebben de toezichthoudende autoriteiten alweer toestemming gegeven om de testvluchten met toestellen die uitgerust zijn met LPT’s van de andere fabrikant, te hervatten. Bij de andere vliegtuigen zullen eerst nog bijkomende inspecties uitgevoerd moeten worden. In totaal zijn er ruim 3.700 Boeing 737MAX besteld, onder andere Southwest en Ryanair zijn grote klanten van het type en zullen in het komende jaar de eerste exemplaren ontvangen.