Air Zimbabwe op nieuwe Europese zwarte lijst

Op 16 mei heeft de Europese Commissie de recentste versie van haar jaarlijkse zwarte lijst uitgebracht. Dat is een lijst met luchtvaartmaatschappijen die geen vluchten naar of in de Europese Unie mogen uitvoeren, omdat zijzelf of het land waarvan ze afkomstig zijn niet voldoen aan de nodige veiligheidsvoorschriften.

De belangrijkste nieuwkomer op de lijst is Air Zimbabwe, samen met het Nigeriaanse MedView Airline, Mustique Airways uit St. Vincent & the Grenadines en het Oekraïense Air Urga. Volgens de Europese Commissie hebben deze vier luchtvaartmaatschappijen geen gevolg gegeven aan de opmerkingen betreffende vliegveiligheid die de EASA (European Aviation Safety Agency) tijdens een recente audit vaststelde en worden ze daarom geband uit de EU.

Anderzijds werden de luchtvaartmaatschappijen uit Bénin en Mozambique van de lijst gehaald nadat ze aanzienlijke verbeteringen hebben doorgevoerd op het vlak van vliegveiligheid. Volgens de Commissaris van Transport Violeta Bulc is dat een teken aan de overgebleven zestien landen op de lijst. “Het bewijst dat hard werk en samenwerking lonen. De Commissie en de EASA zijn altijd bereid om landen bij te staan en samen de vliegveiligheid over de hele wereld te verbeteren,” klonk het.

Op de nieuwe lijst staan nu nog 181 luchtvaartmaatschappijen: 174 daarvan zijn geband omdat het land waaruit ze afkomstig zijn niet voldoet aan de veiligheidsvoorschriften, de overige 7 zijn vermeld omdat zij zelf de veiligheid niet voldoende kunnen garanderen. Naast de vier nieuwelingen gaat het om Iran Aseman Airlines, Iraqi Airways en het Surinaamse Blue Wing Airlines. Zes maatschappijen tenslotte mogen slechts met bepaalde toestellen naar de EU vliegen:

  • Afrijet (Gabon);
  • Nouvelle Air Affaires (Gabon);
  • Air Koryo (Noord-Korea);
  • Air Service Comores (Comoren);
  • Iran Air (Iran);
  • TAAG (Angola).
Bron: Air Transport World