Air Force One landt op Brussels Airport

Vanavond is om iets over 16 uur de eerste van twee Boeing VC-25A’s geland op Brussels Airport. Uiteindelijk volgende nog geen tien minuten later de tweede Boeing die wel de callsign Air Force One droeg, met aan boord uiteraard de Amerikaanse president. Een uur na de aankomst van Air Force one werd het luchtruim rond Brussels Airport gesloten voor een herhalingsoefening van de air parade die morgen boven Brussel zal worden gehouden.

Om iets over 16 uur vanavond landde op baan 25R de eerste Boeing VC-25A van de Amerikaanse luchtmacht. Enkele minuten daarvoor waren alle vertrekken vanaf Brussels Airport stilgegelegd. Om 16:12 landde dan de tweede Boeing die met de callsign Air Force One Amerikaans president Trump vervoerde.

Enkele honderden vliegtuigspotters en toeschouwers stonden op verschillende plaatsen in Steenokkerzeel klaar om de twee Boeing’s in levende lijve te kunnen zien en ook te fotograferen. Het weer kon deze keer niet beter. Blauwe lucht en de zon die in het verlengde van de landingsbaan lag.

Tijdens de aankomst van de Air Force One konden aankomende vluchten gewoon verder landen op baan 25L, enkel de vertrekken werden een halfuurtje stilgegeld. Maar rond kwart over vijf werd al het luchtverkeer in Brussel gedurende 20-30 minuten stilgelegd voor een herhaling van de militaire luchtparade die morgenavond boven Brussel wordt gehouden naar aanleiding van de opening van het nieuwe NAVO-hoofdkwartier.

Verschillende militaire vrachttoestellen en gevechtsvliegtuigen vlogen daarom vanavond in formatie boven Brussel. Ook een AWACS-vliegtuig van de NAVO kon vanavond boven Brussel gezien worden.

Morgen wordt het luchtverkeer van en naar Brussel voor de militaire parade tussen 17 en 18 uur bijna een uur lang stilgelegd. Ook voor het vertrek van Air Force One tussen 20 en 21 uur morgenavond zullen de vertrekkende vluchten even moeten wachten.