Eerste vlucht Qatar Airways A350 landt op Brussel

Qatar Airways heeft vandaag haar A350-900 geïntroduceerd op Brussels Airport. Het is hiermee de eerste luchtvaarmaatschappij die dit toestel geregeld inzet op standaardvluchten van en naar de Belgische hoofdstad. Bij de aankomst in Brussel werd Qatar Airways verwelkomd door het traditionele watersaluut van de brandweer van Brussels Airport.

De A350 is het meest moderne widebody-toestel dat momenteel in gebruik is. Dit vliegtuig is niet alleen verrassend stil, maar ook zuiniger en sneller dan de directe concurrent: de B787 Dreamliner. Voordelen van beide toestellen is het beperkte aantal zetels in combinatie met een lage operationele kost. Dat maakt deze toestellen uitermate geschikt om te vliegen op routes waar voldoende vraag is, maar de vraag toch te beperkt is om met de grootste long-haul toestellen als de A380 of de B747 te vliegen.

Meer comfort voor de reiziger

De beleving van de passagier moet met deze toestellen een flinke boost krijgen. Niet alleen is er per zetel meer plaats: zo krijg je bij Qatar in economy extra brede zetels, twee centimer per zetel in vergelijking met de B787 van Qatar. Ook zorgen de hogere plafonds, een nieuwe generatie LED-moodlight verlichting en de grotere ramen voor een gevoel van ruimte en rust. Qatar heeft gekozen voor een eerder neutrale, maar fraaie inrichting waarbij de zetels afwisselend donkergrijs en bordeaurood zijn. De kleuren van Qatar Airways die afgeleid zijn van de nationale vlag van het Arabische schiereiland.

Qatar Airways plande het intussen bijna drie jaar oude toestel A7-ALA in op de route Doha – Brussel – Doha. De A350 van Qatar is uitgerust met 36 stoelen in een 1-2-1-opstelling in Business Class en 247 stoelen in een 3-3-3-opstelling in Economy Class. Elke economy stoel beschikt over vierde-generatie in-flight entertainment, inclusief Thales Avant-touchscreen-systemen met een scherm van 10,6 inch. Groot voordeel is het ontbreken van de gekende metalen boxen onder de zetels. De computers die de schermen aansturen zitten in dit toestel verwerkt in de armleuning. Dat geeft passagiers meer beenruimte. Business class reizigers kunnen genieten van de Thales Avant HD-touchscreens van 17 inch en wifi- en gsm-service.

Qatar Airways vliegt acht keer per week tussen Brussel en Doha. Met aansluitingen op het netwerk van meer dan 150 bestemmingen via Hamad International Airport. Om Qatar te positioneren als populaire bestemming voor internationale reizigers heeft Qatar Airways onlangs een overstappakket geïntroduceerd. Met dit aanbod kunnen passagiers die overstappen in Doha de stad verkennen, met gratis luxe hotelovernachtingen en gratis transitvisum. Dit is onderdeel van de bredere campagne +Qatar, bedoeld om alle overstappassagiers te stimuleren om Qatar toe te voegen aan je reisroute.

Vanaf 1 augustus kan Brussels Airport trouwens de volgende nieuwe A350-lijndienst verwelkomen. Thai Airways vervangt op haar vluchten tussen Bangkok en Brussel de B777-300ER door de A350-900’s.