Landingsbanen in Luik krijgen volgende maand nieuwe naam

Vanaf midden augustus worden beide landingsbanen op de luchthaven van Luik Bierset hernoemd. Ze zullen dan niet langer 05/23 heten, maar wel 04/22. De verandering dringt zich op door de verschuiving van het magnetische noorden.

Om dezelfde reden werd in september 2013 ook al baan 02/20 op de nationale luchthaven van Brussel veranderd naar 01/19. Het magnetische noorden verschuift immers constant een klein beetje, waardoor de oriëntatie van de landingsbanen tegenover die referentie over de jaren heen verandert. Na verloop van tijd komt de naamgeving van de landingsbaan dus niet niet meer overeen met haar oriëntatie tegenover het magnetische noorden.

De verandering is een hele uitdaging, want de luchthaven van Luik opereert de klok rond, zo klinkt het in een mededeling. Niet alleen moeten de twee landingsbanen herschilderd worden, ook alle markeringen op de rest van het tarmac en alle officiële documenten moeten worden aangepast. Verschillende elektronische systemen zullen ook opnieuw gekalibreerd worden. De veranderingen worden voorzien om in de nacht van 16 op 17 augustus doorgevoerd te worden.