Nieuwe Hongaarse airline zet Antwerpen op geplande routenetwerk

RonanAir, een nieuwe Hongaarse luchtvaartmaatschappij die nog in een opstartfase zit, heeft Antwerpen op haar geplande routenetwerk gezet. RonanAir is een privaat initiatief van het Hongaarse R-Group International dat een nieuwe luchtvaartmaatschappij wil starten op de luchthaven van Boedapest. De maatschappij wil naar eigen zeggen met ATR-72-500’s gaan vliegen naar verschillende bestemmingen in Europa.

R-Group International, een Hongaarse groep die actief is in de toeristische en logistieke sector, wil binnen enkele weken van start gaan met een nieuwe Hongaarse luchtvaartmaatschappij. Die zal RonanAir gaan heten en zal met ATR-72-500’s vanaf Boedapest naar Oost- en West-Europese bestemmingen gaan vliegen.

Op de website van de R-Group staan de geplande bestemmingen van RonanAir vermeld. Daartussen staat ook Antwerpen (ANR) genoteerd, al blijkt uit eerdere versies van de geplande routekaart dat initieel Brussel als Belgische bestemming werd gepland. In beide versies worden zowel Antwerpen als Brussel in combinatie uitgevoerd met Luxemburg.

RonanAir werd opgericht door de eigenaar van de R-Group, Godaliyange Rohan Nanayakkara. De Hongaarse zakenman woont in Sri Lanka waar hij als consul Hongarije vertegenwoordigt en de R-Group mee bestuurt. Nanayakkara is de tweede man die sinds het faillissement van Malèv een poging doet om een nieuwe Hongaarse luchtvaartmaatschappij op te richten.

In 2013 was er een poging met Sólyom Hungarian Airways, dat al B737-500’s in de kleuren van de nieuwe maatschappij had geschilderd, maar er uiteindelijk toch niet in sloeg om genoeg investeerders te vinden om effectief van start te gaan met de operaties.

Of het deze keer met RonanAir, dat al in 2014 werd geregistreerd als bedrijf, wel goed afloopt, valt af te wachten. In een interview met een Sri Lankaanse televisiezender zei Nanayakkara dat RonanAir in een eerste fase enkel Europese bestemmingen zal aandoen, maar in een tweede fase wil gaan vliegen naar het Midden-Oosten en Azië. In een derde fase staat Noord-Amerika op de planning.

De website van de luchtvaartmaatschappij staat nog niet online, maar zou binnen vijf dagen wel gelanceerd worden. Op het adres www.ronanair.com is een aftelklok te zien die aftelt naar de lancering van de website op maandagmiddag 31 juli.