De winter van 2017-2018 op Brussels Airport

Zondag gaat op het noordelijk halfrond het winterseizoen van start in de luchtvaart. Dat brengt natuurlijk veranderingen met zich mee in de dienstregeling van luchtvaartmaatschappijen op Brussels Airport. We presenteren hieronder de belangrijkste veranderingen voor Brussels Airport.

*Onderstaand artikel is gebaseerd op informatie die is doorgestuurd door de luchtvaartmaatschappij en/of is samengesteld op basis van externe maar geverifieerde bronnen. Daardoor kunnen er mogelijkerwijze altijd onvolledigheden optreden.

Nieuwe routes

De belangrijkste nieuwe route deze winter is ongetwijfeld de heropstart van de lijnvlucht Brussel-Shanghai. Hainan Airlines zal met de B787-9 de route drie keer per week uitvoeren op maandag, woensdag en vrijdag. Vlucht HU7921 landt telkens om 06:30 in Brussel en vertrekt om 11:25 terug als HU7922.

TUI fly vliegt vanaf deze winter één keer per week naar het Egyptische Luxor en vliegt vanaf 24 december tot 4 maart één keer per week naar Kittilä in Lapland, Finland.

De nieuwe maatschappij FlyValan verbindt vanaf deze winter Brussel twee keer per week met de Italiaanse havenstad Genua. De vluchten worden telkens op maandag en donderdag uitgevoerd door een ATR72.

Extra frequenties

Emirates start met een tweede dagelijkse vlucht tussen Brussel en Dubai. De tweede vlucht zal ’s avonds worden uitgevoerd met een aankomst in Brussel om 19:10 en een vertrek om 21:35.

De nieuwe route die Brussels Airlines dit jaar lanceerde naar Mumbai krijgt er al een frequentie bij. De vluchten zullen vanaf nu zes keer per week worden uitgevoerd in plaats van vijf. Abidjan en Accra krijgen er elk ook één frequentie bij en gaan naar respectievelijk 7 en 5 wekelijkse vluchten.

Ethiopian Airlines gaat dan weer dagelijks vliegen tussen Brussel en Addis Abeba. De vluchten worden wel met een tussenstop uitgevoerd in Milaan Malpensa of Wenen.

Egyptair verhoogt de frequentie van haar vluchten naar Caïro van 4 naar 5 wekelijkse vluchten.

Thai Airways voegt een vijfde frequentie toe op de route Brussel-Bangkok. Enkel op maandag en woensdag wordt er niet gevlogen.

Minder frequenties

Delta Airlines herstartte deze zomer haar route Atlanta-Brussel die sinds de aanslagen vorig jaar was stopgezet. In de winter komt er wel een reductie in het aantal vluchten van dagelijks naar 4 vluchten per week.

Bij Brussels Airlines verliest Toronto 2 wekelijkse vluchten en gaat van 5 deze zomer naar 3 in de winter.

Geschrapte vluchten

Door de verwoesting van de orkaan Irma op het eiland Sint-Maarten wordt de nieuwe verbinding van TUI fly vanaf Brussel deze winter niet gelanceerd. Normaal zou TUI fly het eiland één keer per week aandoen in combinatie met Punta Cana.

Equipment changes

De vluchten van Air Canada van Montreal naar Brussel worden deze winter uitgevoerd door de B787-8 in plaats van de A330-300 nu. Van de B787-8 heeft de maatschappij er net zoals de A330 acht exemplaren van in de vloot.

Qatar Airways plande eerst om op haar vlucht QR195 van Doha naar Brussel de B777-300ER in te zetten, maar kwam hier op terug. Qatar Airways zal de B777-300ER nu nog slechts maar op enkele selecte data in december inzetten en op 31 oktober.

Eurowings voert vanaf nu de eerste vlucht van Brussels Airlines van Berlijn en de laatste vlucht naar Berlijn uit in de plaats van Brussels Airlines zelf. Daardoor hoeft Brussels Airlines geen crew meer te laten overnachtingen in de Duitse hoofdstad en kan ze zo kosten besparen. De vluchten zullen zowel met een EW als met en SN-vluchtnummer worden uitgevoerd.

Vanaf 15 januari gaat TUI fly haar eerste B737 MAX8 inzetten op routes naar Alicante, Gran Canaria, Lanzarote, Fuerteventura, Malaga, Marsa Alam en Tenerife.