Travel Service neemt Czech Airlines over

De Tsjechische luchtvaartmaatschappij Travel Service is tot een akkoord gekomen om haar landgenoot Czech Airlines (CSA) bijna volledig over te nemen. De maatschappij zou volgens de Tsjechische media de aandelen van Korean Air en wellicht ook die van de overheid overnemen. Zelf is de maatschappij al een grote aandeelhouder van CSA.

Het Tsjechische Travel Service zou tot een overeenkomst gekomen zijn om de aandelen die Korean Air in CSA heeft (44 procent) en die van de Tsjechische overheid (19,7 procent) over te nemen. Samen met de 34 procent die Travel Service al van CSA bezit, zou Travel Service zo met 97,7 procent bijna de enige eigenaar van het bedrijf.

Zowel Travel Service als Korean Air kochten in 2013 respectievelijk 34 en 44 procent van de aandelen van CSA. De Tsjechische overheid zocht toen naar kandidaten om de verlieslatende maatschappij over te nemen. Als gevolg van de overname door Korean Air breidde de maatschappij de vloot uit met een A330 om rechtstreekse vluchten op te starten tussen Praag en Seoul.

De voorbije drie jaar is de maatschappij terug winstgevend geworden. Voor het jaar 2016 bedroeg de winst 9,3 miljoen euro. Het jaar daarvoor bedroeg de winst 8,6 miljoen euro.

Door de overname komt CSA bijna volledig terug in Tsjechische handen terecht, al is het moederbedrijf Travel Service wel voor 49,9 procent in handen van een Chinese investeerder.