Brussels Airport sluit baan 25R na incident met B747 Kalitta Air

Deze avond en namiddag is baan 25R een tijd lang gesloten geweest door een incident met een B747-400F van het Amerikaanse Kalitta Air. Bij de landing verloor het toestel een olieachtige vloeistof waardoor de baan en de taxiweg naar de cargo apron gecontroleerd en schoon gemaakt moesten worden. Daardoor liepen de vluchten naar Brussel vertraging op.

Om 16:08 deze namiddag landde vlucht K4244 van Kalitta Air komende van Bahrein op baan 25R. Na de landing stond de B747-400F ruim drie kwartier geblokkeerd op de taxiweg van 25R naar de cargo apron. Wat er precies gebeurd was, is niet bekend maar het toestel heeft zowel op de landingsbaan als op de taxiweg een olieachtige vloeistof verloren. De Boeing bleef met uitgetrokken flaps op de taxiweg staan vooraleer het om iets voor 17 uur naar zijn positie kon taxiën.

De brandweer is na de landing een tijd bezig geweest met de vloeistof op de landingsbaan en de taxiweg te verwijderen waardoor baan 25R dicht moest. Alle aankomsten moesten daardoor landen op baan 25L en alle vluchten vertrokken vanaf baan 19. Omdat deze banen elkaar kruisen was de capaciteit van de luchthaven enkele uren beperkt. Daardoor was een groot aantal vluchten die vanavond naar Brussel vlogen, vertraagd.

Ongeveer drie uur na het incident kon baan 25R terug opengesteld worden voor het verkeer.